Recht op compensatie bij kapot vliegtuig

foto: wikipedia
foto: wikipedia

Als je vlucht meer dan drie uur vertraging heeft of wordt geannuleerd, heb je als reiziger recht op compensatie.

Deze regeling van de EU voorziet erin dat passagiers tot €600 schadevergoeding kunnen krijgen in geval van grote vertraging, een overboekt vliegtuig of een geannuleerde vlucht.

Luchtvaartmaatschappijen hoeven echter niet uit te keren in geval van overmacht. Dit argument gebruiken ze dan ook vaak om geen vergoeding uit te keren. Een punt van twist zijn technische mankementen aan een vliegtuig. Maatschappijen beschouwen dit als overmacht en keren in zo’n geval niet uit.

Controleer of je recht hebt op compensatie:

[themify_button style=”flat outline” color=”#fff” text=”#4099ff” link=”https://www.opreis.nl/vlucht-vertraagd/” ]Vlucht vertraagd[/themify_button]

Het Europese Hof van Justitie heeft nu echter bepaald dat gewone technische problemen niet opgevat mogen worden als overmacht. Alleen in geval van sabotage of fabricagefouten mag een luchtvaartmaatschappij zich op overmacht beroepen.

Dat betekent dus dat luchtvaartmaatschappijen verantwoordelijk worden gehouden voor het technisch goed functioneren van hun vliegtuigen en dat reizigers sterker staan in hun claims voor een schadevergoeding.

Één reactie op “Recht op compensatie bij kapot vliegtuig”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.