Prijsvechter KLM

KLM

Komende vrijdag gebeurt het. Dan gaat de KLM de prijzen van haar tickets verlagen voor zo’n tachtig bestemmingen. De prijsverlagingen zouden tussen de 20 en 30 % belopen. Een retourtje Barcelona kost vanaf dit weekend €139 tegen €178 nu. Het nieuwe bedrag is inclusief alle belastingen en toeslagen.

Directeur KLM Nederland,  Bram GrÁ¤ber, zegt dat de prijsverlagingen een gevolg zijn van een haperende vraag en verwacht dat ook andere luchtvaartmaatschappijen hun ticketprijzen zullen verlagen.

Toch lijkt dit niet de enige reden voor de prijsverlaging. KLM krijgt in de combinatie Air France-KLM steeds meer een low budget imago. Het is als het ware het instapmodel terwijl Air France het A-merk is. Dit herpositioneren van KLM is al een tijdje stilletjes gaande en valt op door de versobering van de service en de toestellen.

Zo vloog ik laatst met Air France-KLM Business Class naar Istanbul. Heen met een toestel van Air France. In dit toestel was er in de Business Class een opstelling met twee stoelen aan weerszijde van het gangpad. Tussen de stoelen een loze stoel dus veel ruimte tussen mezelf en de buurman. Verder kreeg ik nadat ik was gaan zitten een glas champagne en voor het eten een mooi uitgeprinte menukaart. Net een beetje extra dus.
Terug vloog ik in een toestel van KLM. Hier geen rijen van twee bij twee stoelen maar twee keer drie. Met andere woorden de economy  opstelling. Ook was er hier geen welkomstdrankje en geen menu. Eigenlijk verraadde niets dat je Business Class vloog behalve dat je stoel zich voorin het toestel bevond.

Ik denk dan ook dat de aangekondigde prijsverlagingen passen in een bredere strategie om van KLM een prijsvechter te maken. Zo eindigt de KLM, ooit pionier van de burgerluchtvaart, als B-merk van haar Franse opkopers. Van de allure die ooit rond het vliegen hing is bij de KLM weinig meer over. Daarvoor moet je nu bij maatschappijen uit de Oliestaten in het Midden Oosten zijn, of bij enkelen uit Zuid Oost  Azië. De KLM is voortaan een prijsvechter, een transporteur van de massa. Maar wel goedkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.