Powerbanks: extra energie voor je mobiel onderweg

Powerbank

Smartphones zijn natuurlijk ook op reis ontzettend handig. Overal kun je bellen, appen en internetten en met een van de vele route-apps vind je ook nog eens overal de weg.

Probleem met smartphones is wel dat de batterijduur soms niet langer is dan één dag. Als je op reis bent kun je je telefoon ook niet altijd opladen.  Met een powerbank los je dit probleem op.

Een powerbank is een externe batterij waarmee je je smartphone of tablet pc onderweg kunt opladen. Zo vergroot je accuduur van je telefoon en kun je er langer gebruik van maken.

Een powerbank is dus erg handig voor onderweg en ze zijn er al voor minder dan €10. Wel zijn er een paar dingen waar je op moet letten als je er één wilt kopen.

Capaciteit powerbank

Powerbanks heb je in verschillende soorten en maten. Een belangrijk aandachtspunt is de capaciteit van de powerbank. Deze wordt uitgedrukt in mAh, milli amperes. Hoe meer mAh, hoe meer energie je kunt opslaan in de externe batterij, en hoe vaker je er je smartphone of tablet mee kunt opladen.

Om te weten hoe vaak dit kan moet je ook weten wat de capaciteit is van het apparaat dat je wilt opladen. Als richtlijn kun je 2500 mAh aanhouden voor een smartphone en 6000 voor een tablet. Er zijn wel grote verschillen mogelijk dus controleer de capaciteit van je eigen apparaat als je het zeker wilt weten.

Een iPhone 5 heeft circa 1500 mAh, een iPhone 6 ongeveer 2000. Een Samsung Galaxy S6 heeft zo’n 2500 mAh, een S7 3000.

Om te weten hoe vaak je je apparaat kunt opladen met een externe powerbank, deel je de capaciteit van de powerbank door die van je smartphone en rond je dat voor de zekerheid naar beneden af. Met een powerbank van 15.000 mAh  kun je een iPhone 6 dus zo’n 7 keer opladen.

De capaciteit van de powerbank is dus heel belangrijk omdat dat als het ware de voorraad extra energie is die je meeneemt. Er zijn powerbanks verkrijgbaar met een grote capaciteit waarmee je je smartphone met gemak meerdere keren kunt opladen, maar er zijn er ook waarmee je dat niet eens één keer lukt.

Snoeren en kabels

Een powerbank sluit je met een kabel aan op je smartphone of tablet. Meestal gebeurt dit via een USB aansluiting. Sommige apparaten hebben een kabel die vastzit aan het apparaat, andere gebruiken losse kabels. Niet elke powerbank wordt geleverd met een kabel dus let op of die er bij zit.

Kijk ook naar de juiste aansluiting. Heeft jouw tablet of smartphone een (mini)USB poort om de powerbank aan te sluiten? Bij iPhones kun je meestal je eigen oplaadkabel gebruiken. Even goed op letten want als het niet past heb je er ook niets aan.

Andere punten

Sommige powerbanks hebben ook nog wat extra functies zoals een zaklamp. Dat kan handig zijn maar het is de vraag of dat echt belangrijk is en een meerprijs rechtvaardigt.

Ook kun je nog kijken naar het aantal outlets dat de powerbank heeft. Sommige modellen hebben er meerdere zodat je er meerdere smartphones / tablets tegelijkertijd mee kunt opladen.

Goede en minder goede powerbanks

Wat een goede powerbank is hangt in eerste instantie af van je wensen. Hoe vaak wil je je smartphone ermee kunnen opladen? Wat mag het kosten?

De consumentenbond heeft in juin 2016 30 powerbanks getest en daaruit komt de Xtorm Free XB102 als beste uit de bus. Deze powerbank kost ongeveer €65 en heeft een capaciteit van 15.000 mAh, voldoende voor een keer of 7 je smartphone opladen.

Als beste koop adviseren zij de Pulse powerbank van de Action. Deze heeft 4.400 mAh en is met €9 een voordelige keus.

Één reactie op “Powerbanks: extra energie voor je mobiel onderweg”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.