Plassen voor u vliegt a.u.b.

Een Japanse luchtvaartmaatschappij komt met een inventieve manier om kosten te besparen en minder CO2 uit te stoten.

Het zijn moeilijke tijden voor luchtvaartmaatschappijen.

Enerzijds kampen ze met enorme verliezen omdat ze minder passagiers vervoeren, anderzijds zitten ze met een imagoprobleem omdat ze worden gezien als vervuilers en grote CO2 uitstoters.

Om hier wat aan te doen verzinnen luchtvaartmaatschappijen steeds nieuwe dingen. Een mooie manier om beide problemen aan te pakken is het besparen van brandstof. Zo bespaart de maatschappij kosten en kan het goede sier maken met het feit dat minder CO2 wordt uitgestoten.

Dit jaar zijn er al mooie voorbeelden van gewichtsbesparing langsgekomen. Een Belgische maatschappij  ging minder brandstof meenemen; net genoeg om de bestemming te kunnen halen. Maakt zo’n vlucht voor de passagiers ook interessanter. Japanese Airlines maakte duidelijk dat elke gram telt door het bestek aan boord een centimeter korter te maken.

All Nipon Airways uit Japan heeft ook wat verzonnen. Ze willen dat hun passagiers naar de WC gaan voordat ze aan boord gaan. Al die liters urine aan boord betekenen extra gewicht en dus worden passagiers voordat ze het vliegtuig binnen stappen vriendelijk verzocht eerst nog even naar de WC te gaan. Een beetje zoals je moeder vroeger deed als je met de auto op vakantie ging: heeft iedereen geplast?

Zo slaat All Nipon twee vliegen in  één klap: ze besparen kosten en ze kunnen zeggen dat ze iets doen om hun CO2 uitstoot terug te dringen.  Volgens All Nipon levert de maatregel een besparing in CO2 uitstoot op van 5 ton per maand.

De maatregel van All Nipon maakt maar weer eens duidelijk hoezeer luchtvaartmaatschappijen hun best doen om kosten te besparen en dat alle kleine beetjes daarbij helpen. Of het qua CO2 reductie echt zoden aan de dijk zet valt te bezien. De besparing van 5 ton per maand voor de gehele maatschappij is slechts een fractie van de totale CO2 uitstoot.

Als je vliegt en je wilt toch iets aan je CO2 uitstoot doen kun je beter vegetariër worden. De bijdrage van veeteelt aan de menselijke CO2 uitstoot is ongeveer zes keer groter dan die van de luchtvaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.