Piraten vallen Cruiseschip aan

Somalische piraten hebben zaterdagavond het cruiseschip MSC Melody proberen te kapen.

De aanval van de piraten vond plaats op zo’n 200 km noordelijk van de Seychellen en meer dan 700 km uit de Oostkust van Afrika. De aanval mislukte maar er zijn wel over en weer schoten gelost.

Het cruiseschip was op weg van Zuid Afrika naar Genua met 1000 passagiers en 500 bemanningsleden.

Zaterdagavond werd het schip aangevallen door zes gewapende piraten in een speedboat. MSC meldt op haar website: “Het schip startte direct de ontwijkingprocedures en ontsnapte aan de piraten. […]  Een marine  schip van de internationale veiligheidstroepen dat zich in de regio bevond, begaf zich uit voorzorg direct in de richting van de MSC Melody. Het schip wordt momenteel geëscorteerd door een Spaans marineschip en vervolgt zijn koers richting Aqaba, Jordanië, volgens de geplande route.”

Alles onder controle, doorlopen mensen, niets aan de hand en niets te zien. Begrijpelijk misschien dat MSC het incident graag klein wil houden om nieuwe klanten niet af te schrikken.

Maar de Engelse media komen met een spectaculairdere versie van de poging tot kaping. Volgens The Telegraph werd de Melody aangevallen door zes piraten met AK-47 machinegeweren. Vanuit hun speedboat probeerden ze het cruiseschip te enteren met haken. Ze probeerden ook via touwladders aan boord te komen.

Aan boord van het cruiseschip waren volgens The Telegraph een aantal  Israëlische  veiligheidsmensen. Deze hebben de aanval van de piraten afgeslagen door terug te schieten en door met met brandslangen te spuiten.

Nadat de aanval was afgeslagen zouden de piraten de MSC Melody nog zo’n 20 minuten al schietend hebben achtervolgd alvorens zij de aanval opgaven. Het is niet bekend of er piraten zijn verwond of gedood. Aan boord van het cruiseschip zijn geen gewonden gevallen.

Schepen mogen niet afmeren in reguliere havens als zij gewapende bemanningsleden aan boord hebben. Naar het schijnt heeft MSC de gewapende beveiligers buiten de haven aan boord laten komen en zouden zij het schip voor het binnenlopen van de volgende haven weer verlaten.

MSC zou inmiddels overwegen om de routes door de Golf van Aden te mijden of aan te passen in verband met de toenemende kapingsdreiging.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.