Oversteken in Frankrijk 4

De eerste gedachte is natuurlijk: “Telt dit bord wel, het is immers niet driehoekig?” Hier heb ik uiteraard lang en zorgvuldig over nagedacht en uit het feit dat u dit leest kunt u opmaken dat ik heb besloten dat …

St. Antoine, Gers, Frankrijk

De eerste gedachte is natuurlijk: “Telt dit bord wel, het is immers niet driehoekig?” Hier heb ik uiteraard lang en zorgvuldig over nagedacht en uit het feit dat u dit leest kunt u opmaken dat ik heb besloten dat dit bord een geldige inzending is. Weliswaar afwijkend van vorm maar is het niet de inhoud die telt lieve mensen, niet de vorm? Dat vond ik ook en de inhoud van dit bord laat niets aan duidelijkheid over zou ik zeggen. ‘Attention Ecole’. Dat staat als een huis.
De tekening van dit bord is een duidelijk voorbeeld van de klassieke stijl en heeft een prachtige detaillering. Opvallend is de afbeelding wel. Waarover lopen de jongen en het meisje? Waarop staan hun voeten? Zijn het stenen in een vijver? Maar waarom lijkt het omhoog te gaan? Een bergbeek wellicht of toch perspectief? De kijker wordt hier geconfronteerd met een vraagstuk waar hij zelf uit moet zien te komen. Dat lijkt hier de boodschap van de kunstenaar. Maar net op het moment dat je als kijker wilt beschouwen hoe het zit staat daar dan die boodschap in rood: ‘Attention Ecole’ en wordt al je aandacht opgeëist door het naderend gevaar.
De spanning die de kunstenaar hiermee heeft bereikt maakt dit bord tot een hoogtepunt van de vroege klassieke periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.