Orakel van Delphi in Griekenland

Het orakel van Delphi in Griekenland

De tempel van Apollo in Delphi, Griekenland. Hier werd in de oudheid waargesproken. Van heinde en verre reisde men naar het tempelcomplex om aan het orakel te vragen wat de toekomst in petto had.

Een antwoord was er altijd, maar het was niet altijd even makkelijk te begrijpen. Koning Croesus vroeg of het een goed idee was om ten strijde te trekken tegen de Perzen. Het antwoord luidde dat een groot rijk ten onder zou gaan. Croesus zag hierin een aanmoediging om ten strijde te trekken. De voorspelling kwam uit en een groot rijk ging ten onder. Helaas voor Croesus wat dat niet het rijk van de Perzen maar zijn eigen koninkrijk.

Andere klassiekers van het orakel zijn de aanwijzingen “ken uzelve” en “alles met mate”, die volgens de overlevering op of bij de tempel te lezen waren. Ook nu nog goed adviezen, reisvrienden!

Het theater van Delphi waar plaats was voor zo’n 5.000 mensen. Net als het gehele tempelcomplex is het prachtig gelegen tegen een berghelling met uitzicht over het omringende landschap en de zee in de verte.

Als dank voor de gedane voorspellingen, en ongetwijfeld om het orakel gunstig te stemmen voor toekomstige, bouwden de Griekse steden tempels in Delphi. Hier het bedankje van de Atheners, nu de enige die weer staat.

Handig: skip the line en koop je kaartjes vooraf. Ook dagtochten vanuit Athene.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.