Off piste skiën in Sainte Foy Tarentaise


Vlakbij de grote bekende skigebieden van Les Arcs, Tignes en Val d’Isere ligt het natuurlijk gelegen skigebied van Sainte Foy Tarentaise. Dit skigebied is niet zo groot maar wel zeer uitgestrekt en met geweldige mogelijkheden voor skiën of snowboarden buiten de piste.

Sainte Foy Tarentaise is een klein charmant wintersportdorp in de Franse Alpen. Door de kleinschalige opzet liggen alle chalets vlakbij de liften en aan het eind van de dag stap je voor de deur van je appartement weer van je ski’s.

Skigebied

Het skigebied van St-Foy heeft 26 pistes, van mooie lange blauwe afdalingen tot een paar uitdagende ongeprepareerde zwarte. En tussen deze pistes in kun je bijna overal je eigen spoor trekken door de diepsneeuw.

Het skigebied van Sainte-Foy ligt als een soort halve maan tegen de berghellingen en is zeer weids van opzet. De stoeltjesliften brengen je van het dorp op 1550m naar de top op meer dan 2600m en van daar kun je zelf je weg naar beneden vinden. Het skigebied is als een enorme Alpenweide waar je haast overal naar beneden kunt.

Off piste mogelijkheden

Als je met de lift L’Aiguille naar het hoogste punt gaat, kun je vanaf daar vele kanten op. Allereerst liggen hier twee uitdagende zwarte pistes: Natur’Crystal Dark en Natur’Morion. Deze afdalingen zijn wel gemarkeerd maar niet geprepareerd. Ze zijn behoorlijk steil dus de condities kunnen variëren van poedersneeuw tot zware boekels.

Je kunt hier ook de pistes verlaten en zelf je pad naar beneden kiezen. Het skigebied van St.-Foy is zeer overzichtelijk dus als je de pistes verlaat heb je toch altijd een idee waar je bent en kom je makkelijk weer terug op een geprepareerde piste. Vanaf de top kun je eerst grote stukken door de diepsneeuw door een open gebied. Halverwege de afdaling naar het dorp kom je in het bos waar je ook zelf je pad kunt banen tussen de bomen door.
Aangekomen in het dorp ben je met twee liften in een mum van tijd weer boven op de top.

Van het hoogste punt kun je ook eerst verder lopen naar de top van de Pointe de la Foglietta. Helemaal naar deze top lopen duurt ruim een uur maar van daar heb je dan ook een spectaculaire tocht door de diepsneeuw naar beneden. Als dat je teveel is kun je ook eerder besluiten af te dalen. Let bij deze afdalingen wel zeer goed op voor rotsen en plotselinge afgronden.

Off piste naar Le Monal

Vanaf de top kun je ook een skitocht maken naar het gehucht Le Monal. Hier wonen ’s zomers boeren die hun vee in de bergen laten grazen maar ’s winters is het er stil en ligt het dorp er prachtig bij in het winterse landschap. Le Monal is één van de beschermde gehuchtjes in de Franse Alpen en een geliefde bestemming voor wandelaars en skiërs.

Vanaf de top ski je eerst over de rug van de bergkam en dan daal je aan de andere kant van de berg af naar beneden. Hier ben je echt midden in de natuur. Het gebied is een natuurreservaat en in de winter komen er alleen wat skiërs en wandelaars. Het eerste deel van de afdaling is niet al te steil en zeer breed zodat je alle ruimte hebt voor je eigen spoor in de sneeuw. Na het eerste deel ga je rechtsaf tussen twee hellingen door en is er een kleine klim. Daarna wordt de afdaling steiler en veeleisender. Beneden in het dal kun je de besneeuwde daken van Le Monal nu zien liggen. Je skiet eerst nog langs een steile bergwand en over een smal bospaadje voordat je midden tussen de huizen van het gehucht staat.

Veel mensen nemen wat te eten mee en lunchen in Le Monal voordat ze weer terugkeren naar de bewoonde wereld van Sainte-Foy. Het laatste stuk terug naar het dal gaat grotendeels door een bos en is vrij vlak dus moet je hier ook lopen en wat klimmen. Maar de fantastische afdaling en de overweldigende rust van deze plek maken die inspanning ruimschoots de moeite waard.

Helikopterskiën

Helikopterskiën is verboden in Frankrijk maar Sainte Foy Tarentaise ligt dicht bij Italië waar het wel mag, dus kun je gemakkelijk een uitstapje maken.
Je start in het nabijgelegen La Rosière en skiet vanaf daar over de grens naar Italië. Daar wordt je opgepikt door een helikopter die je vervolgens afzet op een bergtop. Helikopterskiën kan alleen bij goede omstandigheden. Een gids is verplicht. Meer informatie via skischool Evolution2.

Wandelen

Het aantrekkelijke van het skigebied van Sainte Foy Tarentaise zijn de rust en de natuurlijke beleving. Naast het skiën door de natuur is het ook prachtig om er te wandelen. Vanaf het dorp is er bijvoorbeeld ook een mooie wandeling naar het gehuchtje Le Monal.
Verder zijn er veel wandelingen uitgezet voor sneeuwschoenen. Dwars door bossen en de natuur loop je langs sporen van Lynx, vos, reeën en soms die van een wolf.
Langere wandelingen naar bijzondere plekken en met uitleg van de omgeving kun je doen onder leiding van een gids, bijvoorbeeld Vanoise Ecotourisme.

Veiligheid

Tot slot een kort woord over veiligheid. Als je off piste gaat is het belangrijk dat je dit veilig doet. Dat betekent dat je altijd het actuele lawinegevaar moet kennen. Als je twee meter naast de piste blijft kun je hiermee wellicht volstaan maar als je verder gaat moet je bovendien een goede veiligheidsuitrusting meenemen. Dit betekent dat je een pieper / reddingszender bij je moet hebben en een airbag rugzak.
Ga nooit alleen ver buiten de piste en neem een gids of skileraar mee als je het gebied niet kent.

Meer informatie vind je op de website van Sainte Foy Tarentaise en France Montagnes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.