Noodtoestand uitgeroepen in Bangkok

De premier van Thailand,  Samak Sundaravej, heeft de noodtoestand afgekondigd in Bangkok nadat bij onlusten tussen aanhangers van de regering en van de People’s Alliance for Democracy tenminste een dode en tientallen gewonden zijn gevallen.

De ongeregeldheden vonden plaats na middernacht toen regeringsaanhangers leden van de PAD aanvielen. De aanhangers van de PAD houden al enkele dagen het kantoor van de premier bezet als protest tegen de huidige regering.

De ongeregeldheden waren bijzonder heftig en beide partijen zouden wapens hebben gebruikt en ook schoten op elkaar hebben afgevuurd. De premier dat de noodtoestand niet lang zou duren.

Voor woensdag hebben de vakbonden algemene stakingen tegen de regering afgekondigd. Het bezwaar van de PAD en de vakbonden is dat de premier met fraude de verkiezingen zou hebben gewonnen en dat hij een stroman is van de eerder afgezette premier Thaksin.  

Inmiddels raden Singapore en Zuid Korea hun inwoners af naar Thailand af te reizen als dat niet per se noodzakelijk is. Nederland heeft op dit moment nog geen aangepast reisadvies voor Thailand.

Wij wachten op het moment dat koning  Bhumibol Adulyadej ingrijpt en het land weer bij zinnen krijgt.

Update: Het Nederlands ministerie van buitenlandse zaken adviseert inmiddels om in Bangkok extra waakzaam te zijn en samenscholingen te vermijden.

Update: Op 14 september 2008 is de noodtoestand opgeheven.

Chronologie:

September 2006: Premier Thaksin wordt afgezet in een geweldloze coup van het leger
April 2007: Door het leger opgestelde grondwet aangenomen
December 2007: Verkiezingen gewonnen door de People Power Party (PPP), algemeen gezien als een opvolger van de Thai Rak Party van Thaksin die inmiddels verboden is.
Januari 2008: Samak  Sundaravej gekozen als premier
Februari 2008: Thaksin keert na verbanning terug in Thailand
Mei 2008: De protesten van de PAD beginnen
Juli 2008: Thaksin wordt berecht voor corruptie, zijn vrouw wordt schuldig bevonden aan fraude. In augustus vluchten beiden naar Engeland
Augustus 2008: De protesten van de PAD escaleren  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.