Nieuwe koning voor Bhutan

bhutan -opreis.nl

Vandaag is de 28 jarige kroonprins  Jigme Khesar Namgyel Wangchuck gekroond tot koning van Bhutan.

De nieuwe koning werd gekroond door zijn vader,  Jigme Singye Wangchuck, die in 2006 afstand deed van de troon als onderdeel van zijn vijfjarenplan om democratie in te voeren in het kleine bergstaatje in de Himalaya. De kroningsdag was exact bepaald door belangrijke astrologen uit Bhutan.  

Voor de 600.000 inwoners van Bhutan was het vandaag een nationale feestdag waarop de kroning werd gevierd met uitbundige festiviteiten. De kroning werd omlijst door eeuwenoude traditionele handelingen in het witte paleis in de hoofdstad Thimpu.  Onder de gasten in het paleis bevonden zich vele internationale prominenten waaronder de president van buurland India alsmede Sonia Ghandi en enkele Bollywood sterren.

Eerder dit jaar werd in Bhutan de eerste stappen richting democratie gezet en het is de bedoeling om langzaam over te gaan naar meer invloed voor de bevolking. Desondanks zal het koningshuis een belangrijke rol in de Bhutanese politiek blijven spelen.  

De vorige koning van Bhutan werd beroemd door zijn introductie van het begrip Bruto Nationaal Geluk (Gross National Happiness) als tegenhanger van het puur economische Bruto Nationaal Product. Het Bruto Nationaal Geluk is een indicator om de balans tussen het  spirituele  en het  materiĆ«le  uit te drukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.