Christkindlmarkt, de grootste kerstmarkt van München

Al eeuwenlang worden er in München rond kerst festiviteiten en markten gehouden. De grootste kerstmarkt in Munchen is de Christkindlmarkt, die plaatsvindt op de Mariaplatz middenin het centrum van Munchen…

Christkindl München
Al eeuwenlang worden er in München rond kerst festiviteiten en markten gehouden. De grootste kerstmarkt in Munchen is de Christkindlmarkt, die plaatsvindt op de Marienplatz middenin het centrum van Munchen.

Op de kerstmarkt vind je meer dan honderd kraampjes met eten, drinken en cadeautjes. De markt staat onder meer bekend om het houtsnijwerk dat er te koop is. Vooral de traditionele kerststalletjes van houtsnijwerk zijn een beroemde specialiteit.

Traditie
De Christkindl markt vind haar oorsprong in de viering van St. Nicolaas. Inderdaad, onze eigen Sinterklaas. In de 17e eeuw werd dit feest ook in München gevierd op 5 en 6 december. In het begin van de 19e eeuw werd St. Nicolaas vervangen door het kindje Jezus en zo was de Christkindlmarkt geboren.

Eten en drinken
Op de Christkindlmarkt wordt volop gegeten en gedronken. Je vindt er traditionele lekkernijen als Lebkuchen en Zwetschenmanderl, een soort zoete koeken. Ook vind je er nog Pfeffernüsse, een overblijfsel van het St. Nicolaasfeest. Naast zoetigheden is er natuurlijk ook bratworst en zijn er traditioneel gepofte kastanjes en geroosterde amandelen. In München ben je natuurlijk nooit ver weg van een goed glas bier, maar ook Gluwein is volop te krijgen.

Christkindl kerstmarkt

Midden op de Marienplatz staat elk jaar een 30 meter hoge kerstboom, verlicht met 3000 lichtjes. De boom wordt ieder jaar aangeboden aan de stad München door telkens een ander dorp uit de omgeving.

Bijzonder is nog de traditionele Krampus Run. Ook dit is een overblijfsel uit de Sinterklaastijd. Sinterklaas loopt over de kerstmarkt vergezeld door „Krampus†. Anders dan onze Zwarte Piet zijn de Krampus mythische figuren met hoorns en vreemde uitdossingen.

De Christkindlmarkt is open vanaf de maandag voor de eerste Adventzondag (in 2014 27 november) en duurt tot 24 december 14:00 uur. De kerstmarkt is op maandag t/m zaterdag open van 10:00 tot 21:00 uur en op zondag van 10:00 tot 20:00 uur.

Andere kerstmarkten in Munchen
Naast de Christkindlmarkt op de Mariaplatz zijn er in München nog meer kerstmarkten en activiteiten. Bij de Sendlinger Tor, een historische toegangspoort tot de oude stad, wordt een kleine gemoedelijke markt gehouden waar je allerlei plaatselijke culinaire specialiteiten vindt. Bij het oude paleis, de Rezidenz is een overdekte markt met sfeervol gebouwd kerstdorp, compleet met Has en Grietje.

München heeft ook een „Roze† kerstmarkt. Op de Stephansplatz wordt sinds enkele jaren een Gay-Lesbian kerstmarkt gehouden. Klein maar uitbundig.

Verder zijn er nog kerstmarkten bij de Chinese Toren in de Engelse tuin in München en een meer op families gerichte markt rond de fontein op de Weissenburger Platz. Tot slot is er het Tollwood Winter Festival. Dit kerstfeest vindt plaats op de Theresienwiesse waar in oktober het Oktoberfest wordt gehouden. Ook nu staan er grote tenten, zijn er veel optredens en is er natuurlijk ook veel bier.

Kortom, genoeg te beleven met kerst in München!

Meer informatie via muenchen.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.