Mobiel in het buitenland: goedkoper bellen en internetten in de EU

Bellen, sms’en en internetten in het buitenland was altijd een dure aangelegenheid tijdens een vakantie. Afgelopen jaren werden steeds vaker buitenlandbundels aangeboden om in het buitenland voor een redelijke prijs gebruik te kunnen maken van sms, bellen en internet. Maar sinds juni 2017 is er een grote doorbraak geweest voor het gebruik van roaming in de Europese Unie.

Binnen Nederland

Voorheen sloot je een mobiel abonnement af bij een telefoonprovider. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand voor een bepaalde hoeveelheid sms’jes, belminuten en internetverbruik. Dit abonnement gold echter alleen binnen de grenzen van Nederland.

Sinds juni 2017 kan je in elk land dat behoort tot de Europese Unie sms’en, bellen en internetten uit je Nederlandse abonnement. Zo zijn de tarieven voor het gebruik van je mobiele telefoon hetzelfde als in Nederland.

Natuurlijk zijn hier regels aan verbonden. Zo is de regel dat roaming in het buitenland enkel bedoeld is voor mensen die in Nederland wonen en eens in de zoveel tijd op vakantie gebruik maken van roaming in het buitenland.

Wanneer je in een ander land binnen de Europese Unie woont, is het niet de bedoeling dat je een Nederlands abonnement af sluit en hiermee gaat roamen in het (buiten)land waar je woont. Wanneer een provider dit constateert, kunnen er alsnog extra roamingkosten gerekend worden.

Internetdata

Bellen en sms’en in de Europese Unie kost hetzelfde als bellen in Nederland. Echter, voor het gebruik van internetdata gelden vaak limieten. Deze zijn afhankelijk van de provider en het abonnement.
Tot de gestelde grens kun je binnen je abonnement voor de normale prijs internetten. Boven deze grens dient te worden bijbetaald. Deze prijs mag echter niet hoger zijn dan het EU-groothandelstarief. Dit tarief is de prijs die de provider betaalt aan de aanbieder waarvan jij op vakantie internet hebt gebruikt. Dit bedrag ligt rond de 8 euro per gigabyte.

Natuurlijk geldt nog steeds dat wanneer je gehele bundel verbruikt is, de overige bel-, sms- en internetkosten worden berekend buiten je bundel en je dit dus extra dient bij te betalen.

Al met al een grote verbetering voor reizigers. Onverwacht hoge telefoonrekeningen na je vakantie lijken met deze nieuwe regels verleden tijd. Let nog wel op de grootte van je bundel. Als je hier boven gaat, betaal je nog steeds (veel) extra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.