Milieusticker Duitsland: Umweltplakette voor Duitse steden

In de meeste steden in Duitsland zijn Umweltzones. Om deze steden met de auto te bezoeken moet je auto voorzien zijn van een milieusticker. Hier lees je er alles over.

Duitsland milieusticker

Umweltplakette

Veel Duitse steden zijn alleen toegankelijk voor auto’s met een groene milieusticker.

Umweltplakette Duitsland

Groene milieusticker

Auto’s op benzine vanaf 1993, diesel vanaf 2006.

milieuzone Duitsland

Boetes

Boetes vanaf €40 als je geen sticker hebt.

Milieusticker Duitsland

De milieusticker voor Duitsland (Umweltplakette) is in 2008 ingevoerd om de luchtkwaliteit in steden en andere drukke gebieden te verbeteren. Het ging hierbij met name om het verminderen van de uitstoot van fijnstof door auto’s. Om dit te bereiken worden auto’s met veel uitstoot geweerd uit binnensteden en sommige andere drukke gebieden. De manier waarop dit wordt geregeld is met milieustickers.

Milieusticker Duitsland  aanvragen

De meeste steden in Duitsland hebben zogenaamde Umweltzones ingesteld waar alleen auto’s met een milieusticker mogen komen. Als je zo’n stad met je auto wilt bezoeken, heb je dus zo’n milieusticker nodig.

Bij de introductie in 2008 waren er drie soorten milieustickers: rood, geel en groen. Inmiddels is de rode sticker afgeschaft en zijn er alleen nog de gele en de groene milieusticker. Afhankelijk van het type auto, kom je in aanmerking voor een gele of een groene sticker. Steden kunnen zelf bepalen welke kleur je nodig hebt om de stad in te mogen.
MilieustickerDE

Voor welke voertuigen zijn de milieustickers bedoeld

De Duitse milieustickers zijn bedoeld voor motorvoertuigen met vier wielen, auto’s dus. De milieusticker is voor iedereen verplicht, zowel voor Duitsers als voor buitenlanders.
Motoren hebben geen sticker nodig, net als klassieke auto’s van voor 1 januari 1978.

Milieusticker Duitsland, categorieën en kleuren

Voertuigen met dieselmotor tot 3.500 kg.
Groene milieusticker:

  • Auto’s met een datum eerste toelating (Bouwjaar) van na 31 december 2005
  • Auto’s die voldoen aan uitlaatgasnormen Euro-4 en Euro-5
  • Auto’s die voorafgaand aan het inbouwen van een retrofit roetfilter (goedgekeurd door KBA) voldeden aan uitlaatgasnorm Euro-3.

Over het algemeen ontvangen voertuigen met een datum eerste toelating (Bouwjaar) van na 31 december 2005 een groene milieusticker.
Een auto met een groene milieusticker heeft toegang tot alle milieuzones (Umweltzones).

Gele milieusticker:

  • Auto’s die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3
  • Auto’s die voorafgaand aan het inbouwen van een retrofit roetfilter (goedgekeurd door KBA) voldeden aan uitlaatgasnorm Euro-2

Over het algemeen ontvangen voertuigen met een datum eerste toelating (Bouwjaar) van na 31 december 2000 en vóór 1 januari 2006 een gele milieusticker. Leverde de fabrikant echter al in deze periode het voertuig af met een motor in emissieklasse Euro-4, dan ontvangt het voertuig een groene milieusticker.
Een auto met een gele milieusticker heeft toegang tot milieuzones waar een gele sticker voldoende is maar niet tot gebieden waar alleen een groene sticker geldig is.

Geen milieusticker:
Auto’s die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-1, in de regel voertuigen met een datum eerste toelating (Bouwjaar) van 31 december 1996 of ouder ontvangen geen milieusticker.
Auto’s zonder milieusticker hebben geen toegang tot Umweltzones.

Voertuigen met benzine-, LPG- en hybridemotor tot 3.500 kg.
Groene milieusticker:

  • Auto’s met een datum eerste toelating (Bouwjaar) van na 31 december 1992
  • Auto’s die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-1 (toegelaten volgens richtlijn 91/441/EEG en/of waar het kentekenbewijs is voorzien van code U9, E2 of K6), Euro-2, Euro-3 of Euro-4
  • Auto’s met hybride motoren

Een auto met een groene milieusticker heeft toegang tot alle milieuzones (Umweltzones).

Geen milieusticker:
Auto’s die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-1 (tenzij toegelaten volgens richtlijn 91/441/EEG en/of niet sprake is van een kentekenbewijs voorzien van code U9, E2 of K6).
Auto’s zonder milieusticker hebben geen toegang tot milieuzones.

Elektrische voertuigen
Alle elektrische auto’s en auto’s die rijden op waterstof komen in aanmerking voor een groene milieusticker waarmee alle milieuzone’s toegankelijk zijn.

Let op: het is niet voldoende dat je auto aan bovenstaande voorwaarden voldoet, je moet ook daadwerkelijk een milieusticker op je auto hebben geplakt.

Milieusticker op je voorruit

De milieusticker moet tegen de voorruit, binnen aan de passagierskant worden geplakt, net zoals de tolvignetten die sommige landen gebruiken. De milieusticker is gekoppeld aan het kenteken en blijft onbeperkt geldig. Als je schade hebt aan je voorruit en deze wordt vervangen, moet je wel een nieuwe sticker bestellen en aanbrengen.
De achterkant van de folie van de sticker moet ook bewaard blijven, bijvoorbeeld bij je autopapieren.

Milieusticker Duitsland  aanvragen

Waar heb je een milieusticker in Duitsland nodig

De milieustickers zijn verplicht in zogenaamde Umweltzones (milieuzones). De meeste steden hebben voor hun binnenstad een Umweltzone ingesteld. Maar ook in buitenwijken of op andere drukke plekken kunnen Umweltzones voorkomen. Je kunt een Umweltzone herkennen aan onderstaand bord. Ook de kleur stickers waarmee je toegang hebt staat erbij vermeld. De zones worden steeds strenger en inmiddels zijn de meeste alleen met een groene milieusticker toegankelijk.
Kijk hier voor een overzicht met alle milieuzones in Duitsland.

MilieuzonesDE

Waar is een milieusticker NIET nodig

Alleen in een milieuzone heb je een milieusticker nodig. Op snelwegen heb je geen sticker nodig. Als je op doorreis bent door Duitsland en je blijft op de snelweg, heb je dus geen milieusticker nodig.

Boete

De boete voor het inrijden van een Umweltzone zonder, of met een verkeerde (geel waar groen nodig is), milieusticker is minimaal €40.

Milieusticker Duitsland kopen

Een milieusticker kun je in Nederland op verschillende plekken kopen. De ANWB verkoopt ze voor ongeveer €15. Je kunt de milieusticker ook online kopen via opreis.nl voor €12,50.

Milieusticker Duitsland  aanvragen

Één reactie op “Milieusticker Duitsland: Umweltplakette voor Duitse steden”

Ik heb de autoslaaptrein in Dusseldorf geboekt. Heb ik ook een milieusticker nodig om van en naar de autotrein te rijden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.