Maldiven gaan sparen voor nieuw land

maldiven -opreis.nl-
       

De nieuwe president van de Maldiven,  Mohamed Nasheed, heeft aangekondigd dat zijn land gaat sparen om een nieuw land te kunnen kopen.

Door de stijgende zeespiegel wordt de paradijselijke eilandengroep in de Indische Oceaan in haar voortbestaan bedreigd. De Maldiven zijn het laagste land ter wereld met een hoogste punt van slechts 2 meter boven de zeespiegel. Veel van de eilanden komen zelfs maar net boven zeeniveau uit.

Als gevolg van de opwarming van de aarde wordt  voorspeld  dat de zeespiegel de komende eeuw met zo’n 60cm zal stijgen. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor vele van de 1000 eilandjes van de Maldiven.

De witte zandstranden met palmen en het prachtige heldere water van de Maldiven zijn een enorme toeristentrekpleister. Per jaar wordt er op de Maldiven circa $1 miljard uitgegeven. De nieuwe president wil een deel van dat geld gebruiken om een fonds op te richten waarmee nieuw land kan worden aangekocht. Hij wil dit doen in de regio en denkt aan landen als India en Sri Lanka. Als de eilanden van de Maldiven in de komende eeuw gedeeltelijk of geheel zouden verdwijnen, kunnen de 300.000 inwoners van de Maldiven verhuizen naar hun nieuwe land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.