Maak je auto gereed voor de zomervakantie

MG


Geniet je bij de gedachte aan een mooie zomervakantie? Je hebt je bestemming gekozen en in je gedachten is je auto al volgeladen met bagage en ben je klaar voor vertrek. Is dat wel zo? Veel automobilisten vragen zich af wat te doen om hun auto gereed te krijgen voor de zomervakantie. Wijkopenautos.nl geeft je een aantal eenvoudige tips om je auto in topconditie te houden én tips om het rijden voor iedereen aangenaam te maken.

Breng je auto in topconditie
Een lange rit maken bij hogere temperaturen en met een groter gewicht vraagt veel van je auto. Check van tevoren je oliepeil en neem een reservefles olie mee. Je olieverbruik kan op lange ritten toenemen. Rijd je in de bergen of heb je een aanhangwagen of caravan bij je, dan moeten je remmen in perfecte conditie zijn. Laat je remmen en je remolie goed controleren. Vergeet ook je koelvloeistof niet.

In de zomer wemelt het van de insecten, met name als je door landelijke gebieden rijdt. Wees hierop voorbereid en zorg dat je ruitenwisservloeistof helemaal op peil is. Een reservefles is ook hier geen overbodige luxe.
Als het heet is, is de kans op oververhitting en brand groter. Zorg dat je altijd een goede en werkende poederblusser in je auto hebt.

Een lange rit betekent meer slijtage aan je banden, zeker als je veel gewicht meetorst. Check van tevoren je bandenspanning en het profiel van je zomerbanden. Meet de profieldiepte altijd op meerdere plekken; banden slijten niet uniform. Je profiel moet minimaal 1,6 mm diep zijn, maar vervanging is al aan te raden bij een diepte van 2,5 mm.
Hou er rekening mee dat ook je reserveband van goede kwaliteit moet zijn. Rubber is een natuurproduct en zal in kwaliteit achteruit gaan. Controleer je reserveband op schade en verval voordat je vertrekt.

Hou het onderweg gezellig
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk ter plekke zijn. Uren achter elkaar doorrijden kun je misschien best aan, maar wees verstandig; vermoeidheid treedt sneller op dan je denkt. Neem onderweg regelmatig pauzes en probeer te genieten van het reizen zelf. Rijd je op een moment dat je onderweg veel files kunt verwachten, neem dan gerust de binnenwegen. Je ziet meer van het land en je kunt gewoon doorrijden.

Kleine kinderen verliezen snel hun aandacht en gaan zich op een lange reis misschien vervelen. Geef ze wat te doen. Bevestig een tablet aan je hoofdsteun en laat ze genieten van hun favoriete films en games. Let er wel op dat ze hierdoor niet misselijk worden. Er bestaan goede middeltjes tegen wagenziekte en ook regelmatig naar buiten kijken helpt misselijkheid te voorkomen.

Hou de temperatuur aangenaam in je auto. Gebruik zonwering tegen laaghangende zon en laat je airco goed afstellen. Om de temperatuurovergang tussen auto en buitenlucht aangenaam te houden, is het slim om je airco een half uur voor het stoppen uit te zetten.