Luchtvaart lijdt $5,2 miljard verlies

Volgens cijfers van IATA, de internationale branche-organisatie voor luchtvaartmaatschappijen, zullen wereldwijd alle luchtvaartmaatschappijen samen in 2008 een verlies lijden van $5,2 miljard (€3,6 miljard). De belangrijkste factoren zijn de sterk gestegen olieprijs en een afname in de groei van de vraag.

Volgens de directeur van Iata,  Giovanni Bisignani, is afgelopen jaar de groei van het passagiervervoer afgenomen tot 1,9% terwijl de capaciteit toenam met 3,8%. Verder liet het vrachtvervoer een daling zien van 1,9%. Door de gestegen olieprijs is brandstof  inmiddels  goed voor 40% van de kosten voor luchtvaartmaatschappijen tegen 13% zeven jaar geleden.

Volgens  Giovanni Bisignani zijn er dit jaar al 25 luchtvaartmaatschappijen failliet gegaan. Vorige week werd bekend dat ook Alitalia het  faillissement  zal aanvragen na een lange periode op de been te zijn gehouden door de Italiaanse overheid. De Iata denkt dat de situatie voorlopig nog slecht blijft en voorspelt voor 2009 een verlies van $4,2 miljard.  

“Deze crisis heeft grotere gevolgen voor de luchtvaart dan de crises door SARS en de aanslagen van 9/11 2001 in de VS”, aldus Bisignani.

Luchtvaartmaatschappijen in Noord Amerika worden het sterkst getroffen: zij lijden in 2008 een gezamenlijk verlies van $5 miljard. In Europa gaat het iets beter en wordt er een gezamenlijke winst geboekt van $300 miljoen tegen $2,1 miljard vorig jaar, een daling van 85%. In de jaren 2001 tot en met 2006 heeft de luchtvaartindustrie in totaal een verlies geleden van $42 miljard en werd er alleen in 2007 een winst van $5,6 miljard geboekt.

Intussen heeft Air France-KLM bekend gemaakt dat het in augustus 2,8% meer passagiers heeft vervoerd. In augustus waren er 6,8 miljoen passagiers. Doordat de capaciteit harder steeg dan de groei, daalde de bezettingsgraad met 1,6 procentpunt naar 83,7%. Hiermee zit Air France-KLM boven het internationale gemiddelde van 79,9%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.