Ljubljana, ontspannen hoofdstad van Slovenië

Ljubljana

Slovenië is onder Nederlanders de afgelopen jaren steeds populairder geworden als vakantiebestemming. En dat is niet verwonderlijk want het is een gevarieerd land met een mooie mediterrane kust en een prachtig groen en bergachtig binnenland.

Maar ook de hoofdstad van dit kleine EU-land is de moeite waard. Ljubljana is een aantrekkelijke stad van het formaat Utrecht en met het klimaat van de Middellandse Zee.

De Romeinen stichtten 2000 jaar geleden al een stad op deze plek, Emona. In het huidige Ljubljana zijn nog enkele overblijfselen van deze Romeinse stad te zien. Het huidige historische centrum wordt gedomineerd door gebouwen uit de middeleeuwen en de 19e eeuw, toen Ljubljana deel uitmaakte van het Habsburgse rijk.

Ljubljana is een compacte stad waar, net als in veel andere zuidelijke steden, het buitenleven centraal staat. Langs de rivier Ljubljanica die dwars door de oude stad loopt is de kade een lang lint van restaurants, bars en terrassen. En als het mooi weer is, zoekt iedereen uit Ljubljana deze terrassen op om te kijken en gezien te worden.

In het centrum van de stad torent het kasteel van Ljubljana boven alles uit. Het kasteel staat op een heuvel en biedt een spectaculair uitzicht over de stad en de omgeving. Bij het kasteel is een uitkijktoren en ook een zeer goed restaurant. Het kasteel is te bereiken met een treintje of te voet.

Middelpunt van Ljubljana is het grote plein PreŠ¡ernov trg, vernoemd naar de Sloveense dichter France PreŠ¡eren die leefde van 1800 tot 1849. Dit plein en de aangrenzende brede brug over de rivier zijn letterlijk en figuurlijk het middelpunt van Ljubljana.

Op France PreŠ¡eren zijn de Slovenen bijzonder trots. Hij was de eerste dichter die Sloveens volkstaal gebruikte in zijn gedichten en speelde daarmee een belangrijke rol bij het vormgeven van de Sloveense identiteit binnen het Oostenrijks-Hongaarse rijk.

In Ljubljana zijn ze sowieso trots op hun kunstenaars. In plaats van standbeelden van generaals en ‘grote leiders’ wordt hier eer betoond aan schrijvers en musici.

ljubljana collageVan lekker eten en drinken houden ze ook in Slovenië. Het land heeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd op het gebied van wijnen, en in de restaurants van Ljubljana vind je daarvan dan ook een voortreffelijk aanbod.

Een ander culinair hoogtepunt is één van de leukste markten in Ljubljana, de Open Air Cooking Market vlakbij het PreŠ¡ernov trg. Iedere vrijdag staan op deze markt tientallen kramen met de heerlijkste gerechten gemaakt door toprestaurants uit Ljubljana en de omgeving.

Al met al is Ljubljana een prachtige historische stad met een compact centrum. Het is een ideale tussenstop voor een heerlijke namiddag en avond maar ook een stad waar je met gemak een paar dagen kunt doorbrengen.

Meer informatie over Ljubljana via visitljubljana.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.