KLM wil dikke mensen op twee stoelen

KLM en Air France willen dikke passagiers binnenkort verplichten om twee stoelen te reserveren in plaats van één.

Dikke reizigers die niet in één stoel passen, moeten vanaf 1 april 2010 (grapje?) een tweede stoel reserveren…

KLM en Air France willen dikke passagiers binnenkort verplichten om twee stoelen te reserveren in plaats van  één.

Dikke reizigers die niet in  één stoel passen, moeten vanaf 1 april 2010 (grapje?) een tweede stoel reserveren.

Het criterium of iemand te dik is, is de zogenaamde “armsteun test”.  Dit houdt in dat de armsteunen makkelijk omhoog en omlaag moeten kunnen als de zwaarlijvige passagier in zijn stoel zit.

Als dat kan is er niets aan de hand maar als je zakt voor de armsteun test, mag je niet mee. Je wordt dan geweigerd. Om deze situatie te voorkomen dienen dikke mensen vooraf een tweede ticket te kopen waar de KLM dan wel ruimhartig 25% korting op geeft. Als blijkt dat de vlucht niet is volgeboekt kun je dan om restitutie van het tweede ticket vragen.

KLM is niet de eerste maatschappij die deze maatregel invoert. Eerder voerde United in de VS al een soortgelijk beleid voor dikke passagiers in. In Canada heeft een rechter juist bepaald dat dikke mensen gratis recht hebben op een tweede stoel omdat overgewicht moet worden gezien als invaliditeit.

Het klinkt natuurlijk erg onsympathiek allemaal zo’n regeling en de vereniging voor mensen met obesitas reageert verbolgen. Aan de andere kant kan het ook erg vervelend zijn om een paar uur naast iemand te zitten die half over je heen hangt.

Het is natuurlijk publicitair niet zo handig van de KLM. Om hoeveel mensen zou het eigenlijk gaan? En zou je daar bij de gate niet iets voor kunnen regelen? De KLM zegt in een verklaring dat de maatregel is genomen vanwege de vliegveiligheid. Een klassieke dooddoener waar je alles mee rechtvaardigen kunt.

Verder stelt de KLM bij monde van haar woordvoerder dat: “de KLM op deze manier een stukje comfort kan bieden”. Dat is de KLM anno 2010: een stukje comfort voor de mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.