Klimaatprotest op vliegveld Stansted

 Enkele tientallen demonstranten hebben gisteren het vliegverkeer op Stansted bij Londen uren ontregeld.

Blijkbaar  geïnspireerd  door de Thaise demonstranten een week geleden, slaagden circa 50 demonstranten er gisteren in om zich vast te ketenen vlak bij de startbaan.

De actievoerders, die zich Plane Stupid noemen, hadden een hek opengeknipt en waren zo op het vliegveld gekomen. Vlak bij een startbaan ketenden zij zich vast aan elkaar en een hek.  

Het vliegverkeer op Stansted heeft door de actie meer dan vijf uur stilgelegen. De politie moest alle actievoerders  één voor  één  losknippen en verwijderen. Duizenden passagiers werden door de actie getroffen.

Het vliegveld wordt vooral gebruikt door Ryanair. Vele vluchten moesten worden uitgesteld of omgeboekt. De actie riep vragen op over de veiligheid op de luchthaven. De actievoerders konden blijkbaar vrij gemakkelijk tot vlak bij de startbaan komen.

Met de actie wilden de actievoerders protesteren tegen een mogelijk uitbreiding van Stansted en de uitstoot van CO2 door de luchtvaart. Volgens de actievoerders heeft de vorige generatie er potje van gemaakt en moet er nu worden ingegrepen. De demonstranten gaven aan dat meer luchthavens de komende tijd doelwit kunnen worden van hun acties. Ook Heathrow hebben ze op de korrel.

De luchtvaart is verantwoordelijk voor ongeveer 3% van de menselijke CO2 uitstoot.

Zie ook:
CO2: blijf reizen, eet geen vlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.