Kenia, Ryanair, KLM, cruises en veerboten

Het reisnieuws van de afgelopen week: Kenia lokt toeristen, Ryanair blijft op Weeze en cruises populair ondanks aanvallen van piraten.

 De economische crisis in de wereld spaart ook Kenia niet. Veel minder buitenlandse toeristen bezoeken het land na de politieke onlusten van vorig jaar. Inmiddels is het weer rustiger en kon Kenia ook profiteren van het ‘Obama effect’. Maar om het toerisme nog een extra impuls te geven heeft Kenia de tarieven voor de visa verlaagd. Voor kinderen onder de 16 jaar is het visum voortaan gratis, boven de 16 jaar betaal je nog €20. De regeling geldt tot eind 2010.

Ryanair
Low Cost maatschappij Ryanair heeft besloten te blijven op vliegveld Weeze. Ryanair dreigde de Duitse luchthaven te verlaten nadat een rechter had bepaald dat er maar tot 22:00 uur mocht worden gevlogen. De politiek greep echter in en wijzigde het bestemmingsplan waardoor er toch tot 23:30 gevlogen kan worden. Het vertrek van Ryanair zou leiden tot veel ontslagen en dat komt de politiek nu niet erg gelegen.

KLM
KLM is gestart met een nieuwe lijndienst naar Calgary in Canada. In mei wordt 4 keer per week gevlogen, vanaf juni zijn er 5 vluchten per week.  

Handreiking voor Mexicogangers
Reizigers naar Mexico die een annuleringsverzekering hebben bij de Europeesche of ASR verzekeringen, krijgen een vergoeding voor eventuele extra kosten als zij hun reis omboeken. De vergoeding geldt alleen voor Mexico en zolang er een negatief reisadvies voor het land geldt.

Piraten
Twee grote cruise rederijen (MSC en Olsen) hebben besloten om niet meer met cruiseschepen door de Golf van Aden te varen. Het besluit is genomen na enkele pogingen van Somalische piraten om cruiseschepen te kapen. Vorige week werd een aanval op de MSC Melody afgeslagen maar hierbij werd wel over en weer geschoten. De cruiseschepen zullen voortaan niet meer door het Suez kanaal varen maar de route om Arika kiezen.

Cruises populair
En ondanks de gevaren van de zee boeken steeds meer Nederlanders een cruise. Waar het grootste deel van de reisbranche heeft te lijden onder teruglopende boekingen, verwacht de cruisebranche dit jaar juist 25% meer reizen te verkopen. En van die kluif wil ook de oprichter van makelaarsland.nl  mee-eten. Hij heeft de site CaptainCruise.nl opgericht om cruises aan de massa te verkopen.

Fooien aan boord
En op die cruises wordt het steeds gebruikelijker dat er een automatisch fooiensysteem wordt gehanteerd. Dat betekent dat er per persoon zo’n €10 per dag bij de rekening wordt opgeteld om te verdelen onder het personeel.  Je kunt je hieraan onttrekken maar dat moet je dan wel aangeven. De meningen over de wenselijkheid van het min of meer verplicht geven van fooien lopen uiteen. Heb je ervaringen met fooien op een cruise? Laat het weten via een reactie.

Veerboot
Een andere manier van varen is op een veerboot. Norfolkline opent vanaf half mei een veerdienst tussen Zeebrugge en het Schotse Rosyth, ten noorden van Edinburgh. De veerdienst start vanaf 18 mei en er zal in beide richtingen drie keer per week worden gevaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.