Japanse Shinkansen 50 jaar

Shinkansen
De Japanse hogesnelheidstrein, Shinkansen, bestaat 50 jaar. Op 1 oktober 1964 reed de eerste “Bullet Train” van Tokyo naar Osaka.

Inmiddels is het netwerk van hogesnelheidstreinen in Japan flink uitgebreid en zijn er treinroutes op het gehele hoofdeiland Honshu.

Toen de Shinkansen 50 jaar geleden werd geïntroduceerd was het de eerste hogesnelheidstrein in de wereld en het zou nog meer dan 15 jaar duren voor de eerste hogesnelheidstrein in Europa reed.

Op de lijn Tokyo – Osaka reizen jaarlijks bijna 150 miljoen mensen met de Shinkansen. In totaal vervoerde de Bullet Train in 50 jaar tijd 5,6 miljard passagiers. In al die tijd is er nooit een dodelijk ongeval geweest, geen slechte staat van dienst in een land met veel natuurgeweld als aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

De eerste Shinkansen treinen reden maximaal 220 KM per uur maar later werd dat opgevoerd naar 320 KM p/u. Dat is ongeveer even snel als de Franse TGV en Duitse ICE maar minder snel dan de Maglev treinen in China die snelheden halen van meer dan 400 KM per uur.

Foto: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.