InterRail, met de trein Europa in

InterRail
Dit jaar is het 175 jaar geleden dat de eerste trein reed in Nederland. Om half twee ’s middags vertrok stoomtrein De Arend vanuit Amsterdam met bestemming Haarlem. In Engeland reden vijftien jaar daarvoor al de allereerste treinen, en België had in 1839 de primeur van het Europese vasteland met de lijn Brussel – Mechelen.
Nu ligt er een uitgebreid spoornetwerk door heel Europa en kun je met de trein haast overal komen. Ideaal daarvoor is InterRail, de pas waarmee je met de trein dwars door Europa kunt reizen.

InterRail

InterRail is het samenwerkingsverband tussen 30 Europese spoorwegmaatschappijen. Met je InterRail pas kun je in deze 30 Europese landen reizen met de trein maar de pas is niet geldig in je eigen land.

Er zijn twee soorten passen: de One Country Pass waarmee je in één land kunt reizen, en de Global Pass die, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geldig is in Europa. De “oude wereld” zullen we maar denken. De One Country Pass kan een leuke manier zijn om een groot en divers land zoals Italië te ontdekken, maar het echte InterRailen doe je toch door heel Europa.

InterRail One Country Pass

Met de InterRail One Country Pass kun je verschillende dagen reizen met de trein binnen één land. De pas is een maand geldig en je kunt ervoor kiezen of je binnen die maand 3, 4, 6 of 8 dagen wilt reizen. De prijzen variëren per pas maar ook per leeftijd. De populairste One Country Pass is die voor Italië en is verkrijgbaar vanaf €129 voor 3 dagen reizen voor iemand onder de 26.

InterRail Global Pass

De InterRail Global Pass is geldig in 30 landen in Europa behalve in je eigen land. Naar de grens heb je dus een kaartje nodig en ook voor het laatste stukje op de terugweg moet je een kaartje hebben. Wij Nederlanders wonen in een klein land dus gelukkig begint Europa voor ons al snel.

De InterRail Global Pass is geldig voor de „gewone† treinen in de deelnemende landen. Voor de meeste hogesnelheids- en nachttreinen moet je ook een plaats reserveren waarvoor je extra betaalt. Naast de trein is de InterRail pas ook geldig voor veel veerboten en bussen. Een bekende oversteek met de boot is die tussen Brindisi in Italië en het Griekse Patras.

De InterRail Global Pass is een ticket waarop je zelf de datum invult wanneer je reist. Verder vul je de stations in waartussen je reist. Zo hou je meteen een soort reisdagboek bij. De InterRail Global Pass is perfect als je een mooie rondreis door Europa wilt maken maar ook heel geschikt voor kortere reisjes of citytrips.

De InterRail Global Pass is geldig in treinen in de volgende 30 landen in Europa: België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Macedonië, Montenegro, Nederland (niet voor Nederlanders), Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.

Varianten InterRail Global Pass

Er zijn vijf verschillende type Global Pass, variërend in het aantal dagen dat je kunt reizen en de geldigheidsduur.

5 dagen binnen 10 dagen. Deze pas is tien dagen geldig vanaf je eerste reisdag. Je kunt binnen deze tien dagen vijf dagen reizen. Deze pas is ideaal voor een citytrip waarbij je een paar verschillende steden wilt bezoeken.
10 dagen binnen 22 dagen. Met deze pas reis je op tien dagen binnen 22 dagen. Geschikt voor een wat langere reis.
15 of 22 opeenvolgende dagen. Hiermee reis je 15 dagen achter elkaar. Leuk voor wie in een hoop wil zien in korte tijd.
1 aaneengesloten maand. Dit is de traditionele InterRail pas. Fantastisch voor een rondreis door Europa.

De prijzen voor de Global Pass zijn verder afhankelijk van je leeftijd. Er is een categorie tot 26 jaar, één voor volwassenen van 26 tot 60, een 60+ en een kinderpas voor kinderen van vier tot elf. Kinderen jonger dan vier reizen gratis mee.

Een InterRail Global Pas voor vijf dagen binnen tien dagen kost voor een volwassene €281, voor 60+ €253. Deze pas is ideaal voor een citytrip waarbij je meerdere steden bezoekt.
De traditionele InterRail pas van één maand kost voor jongeren onder de 26 €442.

Bij de pas krijg je een kaart met alle spoorlijnen van Europa waarop je je route kunt uitdenken, er is een app met route-informatie en vetrek- en aankomsttijden, en je krijgt een polsbandje zodat je andere Interrailers in de trein makkelijk herkent en ermee in contact komt.

Op reis met InterRail

InterRail is nog steeds een geweldige manier om Europa te leren kennen. Met de verschillende varianten die er tegenwoordig te krijgen zijn, is InterRail bovendien zeer geschikt voor korte vakanties en stedentrips. Naast de vele steden en andere plekken die je met de trein kunt bezoeken, is het reizen met de trein een belevenis op zich. Weinig manieren van reizen zijn zo ontspannen als de trein. Sinds de eerste stoomtreinen heeft de trein een bepaalde charme die je ook in de moderne treinen nog beleeft. Dit is het ware reizen, het echte reisgevoel. Het drukke leven in de stations en dan de ontspannen treinreis. Vanuit je stoel zie je het landschap aan je voorbij trekken; van uitgestrekte akkers, via heuvels tot spectaculaire berglandschappen. Dat maakt InterRail zo bijzonder. Het is een prettige manier om ergens te komen waarbij de reis zelf ook meer dan de moeite waard is.

Voor meer informatie en bestellingen kun je terecht op de website van InterRail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.