Internationaal rijbewijs: waar nodig?

Internationaal Rijbewijs In sommige landen heb je een internationaal rijbewijs nodig naast je eigen rijbewijs om te mogen autorijden.

Een internationaal rijbewijs is geen zelfstandig rijbewijs maar een vertaling van je rijbewijs. Naast het internationale rijbewijs heb je ook je gewone, geldige, Nederlandse rijbewijs nodig.

In welke landen heb je een internationaal rijbewijs nodig? Kort door de bocht: alleen buiten Europa.

Preciezer: officieel niet in de landen van de EU en officieus niet in Europa. Binnen de EU gelden verdragen en heb je genoeg aan je Nederlandse rijbewijs en heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Maar ook in de meeste andere Europese landen heb je genoeg aan je Nederlandse rijbewijs. In Noorwegen, Zwitserland en Oost Europa heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Ook in Turkije en Kroatië heb je aan je Nederlands rijbewijs voldoende. Servië is onduidelijker; officieel is een internationaal rijbewijs hier nodig maar in de praktijk is men waarschijnlijk soepeler.

Zoals gezegd is een internationaal rijbewijs alleen maar een vertaling. Zo begrijpen ze aan de andere kant van de wereld wat er op dat Nederlandse roze kaartje staat. Hoe dichter bij huis hoe groter de kans dat ze dat wel snappen en dat je toekunt met je eigen rijbewijs.

Als je ergens heen gaat en niet zeker weet of je een internationaal rijbewijs nodig hebt, kun je het best contact opnemen met de ambassade van dat land en het daar vragen.

Conclusie: Waar je wel en niet een Internationaal Rijbewijs nodig hebt is gek genoeg geen exacte wetenschap. In de EU heb je genoeg aan je Nederlandse rijbewijs en ook in de meeste andere Europese landen is dat voldoende. Als je buiten Europa op vakantie gaat en daar wilt autorijden heb je waarschijnlijk een Internationaal Rijbewijs nodig. Neem ook altijd je eigen rijbewijs mee want het internationale rijbewijs is alleen geldig in combinatie met je geldige Nederlandse rijbewijs. Ben je niet zeker? Neem contact op met de ambassade van het land waar je heen gaat. Een internationaal rijbewijs is een jaar geldig.

Een internationaal rijbewijs aanvragen

In Nederland kun je bij de ANWB een internationaal rijbewijs kopen. Dat kan alleen in een ANWB winkel. Een internationaal rijbewijs aanvragen via internet of de telefoon is niet mogelijk.

Je moet dus zelf naar een ANWB winkel toe om het internationaal rijbewijs aan te schaffen. Vergeet daarbij niet je eigen rijbewijs mee te nemen en een recente pasfoto. Het internationaal rijbewijs kost €15,95 en is een jaar geldig.