Internationaal rijbewijs: waar nodig?

Een internationaal rijbewijs is een vertaling van je gewone rijbewijs en heb je in sommige landen nodig om te mogen autorijden. Waar heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Internationaal Rijbewijs

In sommige landen heb je een internationaal rijbewijs nodig naast je eigen rijbewijs om te mogen autorijden.

Een internationaal rijbewijs is geen zelfstandig rijbewijs maar een vertaling van je rijbewijs. Naast het internationale rijbewijs heb je ook je gewone, geldige, Nederlandse rijbewijs nodig.

In welke landen heb je een internationaal rijbewijs nodig? Kort door de bocht: alleen buiten Europa.

Preciezer: officieel niet in de landen van de EU en officieus niet in Europa. Binnen de EU gelden verdragen en heb je genoeg aan je Nederlandse rijbewijs en heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Maar ook in de meeste andere Europese landen heb je genoeg aan je Nederlandse rijbewijs. In Noorwegen, Zwitserland en Oost Europa heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Ook in Turkije en Kroatië heb je aan je Nederlands rijbewijs voldoende. Servië is onduidelijker; officieel is een internationaal rijbewijs hier nodig maar in de praktijk is men waarschijnlijk soepeler.

Zoals gezegd is een internationaal rijbewijs alleen maar een vertaling. Zo begrijpen ze aan de andere kant van de wereld wat er op dat Nederlandse roze kaartje staat. Hoe dichter bij huis hoe groter de kans dat ze dat wel snappen en dat je toekunt met je eigen rijbewijs.

Als je ergens heen gaat en niet zeker weet of je een internationaal rijbewijs nodig hebt, kun je het best contact opnemen met de ambassade van dat land en het daar vragen.

Conclusie: Waar je wel en niet een Internationaal Rijbewijs nodig hebt is gek genoeg geen exacte wetenschap. In de EU heb je genoeg aan je Nederlandse rijbewijs en ook in de meeste andere Europese landen is dat voldoende. Als je buiten Europa op vakantie gaat en daar wilt autorijden heb je waarschijnlijk een Internationaal Rijbewijs nodig. Neem ook altijd je eigen rijbewijs mee want het internationale rijbewijs is alleen geldig in combinatie met je geldige Nederlandse rijbewijs. Ben je niet zeker? Neem contact op met de ambassade van het land waar je heen gaat. Een internationaal rijbewijs is een jaar geldig.

Een internationaal rijbewijs aanvragen

In Nederland kun je bij de ANWB een internationaal rijbewijs kopen. Dat kan alleen in een ANWB winkel. Een internationaal rijbewijs aanvragen via internet of de telefoon is niet mogelijk.

Je moet dus zelf naar een ANWB winkel toe om het internationaal rijbewijs aan te schaffen. Vergeet daarbij niet je eigen rijbewijs mee te nemen en een recente pasfoto. Het internationaal rijbewijs kost €15,95 en is een jaar geldig.

24 reacties op “Internationaal rijbewijs: waar nodig?”

Geldklopperij. Het internationaal rijbewijs is een vodje met slecht leesbare stencils waar ook nog eens grove taalfouten in staan. Ik raad iedereen af om er een aan te schaffen, naar welk land je ook toe gaat.

Omdat ik naar Indonesie ga wilde ik een internationaal rijbewijs hebben voor auto en voor motor onder 50cc (brommer)
In indonesie valt een brommer onder een motor rijbewijs A en dat heb ik niet.
Ik heb wel een AM op mijn rijbewijs staan.
De ANWB medewerkers in de winkel Emmapassage Tilburg wilden mij geen aantekening geven dat ik een rijbewijs had voor motor onder 50cc.
Eenkelel jaren geleden kreeg ik dat wel: A met de aantekening “for muppets only”
Graag had ik informatie of ik inderdaad geen aanteking kan krijgen dat ik rijvaardigheidsbewijs voor motor onder 50 cc bezit.
Met dank.

P.v.Mensvoort

Waarom is deze in Nederland maar 1 jaar geldig en duurder dan in België waar deze 3 jaar geldig is?

@ Erik we zijn in Nederland daar wordt je van alle kanten geplukt,

In Indonesie krijg je een bekeuring van 20 Eur (250000 RP) en officieel 1000000 RP als je geen internationaal rijbewijs hebt terwijl je op en brommer zit. Ze staan met een fuik klaar om wat extra te verdienen langs de kant vd weg. Ik kreeg wel n aantekening op mijn verhuurcontract dat als ik nogmaals werd aangehouden ik de boete niet nog een keer hoef te betalen.

Voor mij is het belangrijkste argument dat je bij problemen niet je Nederlandse rijbewijs hoeft af te geven! Dat is mij wel 15 euro waard.

@ Ron,
Zo simpel is het dus niet,ik citeer……:

“Neem ook altijd je eigen rijbewijs mee want het internationale rijbewijs is alleen geldig in combinatie met je geldige Nederlandse rijbewijs”

Alhoewel ik het eens ben met degene die roepen het is geldklopperij, is voor mij hetzelfde als bij Ron de reden dat ik niet mijn officiële toon.
In al die jaren die ik in Thailand kom en zeer vaak gecontroleerd ben, begrijpen negen van de tien agenten niet eens wat je ze toont en mocht ik ook zonder enig probleem doorrijden. Als je echter een overtreding begaat of iets waarbij ze een boete opleggen bestaat de kans dat ze je rijbewijs innemen en je het later (op een klein bureautje ergens in de minder plezierige omgeving) tegen dubbele kosten kan terug krijgen. Om die reden geef ik ook liever het IR af en niet mijn gewone. Er is er nog nooit één geweest die naar mijn originele rijbewijs gevraagd heeft.
Ik denk als ik ze mijn zwemdiploma B laat zien dat ze het dan nog goed vinden.
Let wel….dit zijn mijn ervaringen in Thailand in ruim tien jaar tijd en vele keren gecontroleerd te zijn.

Dus jullie willen een papiertje, waarvoor je niet wilt betalen, en het op een ongeldige manier (niet icm rijbewijs) gebruikt. Ik zou zeggen ga achter je computer zitten, printen, dan 3 handtekeningen en wat stempels als je die hebt. Klaar.

Overigens heb nog nooit ergens een internationaal rijbewijs hoeven tonen. Ook niet voor 2 weken auto in Cuba, en al nergens voor scooters in Asie…

Ron, dat vind ik een goed argument. Ik ga niet meer informeren of ik in Suriname een internationaal rijbewijs NODIG heb,. Ik zorg dat ik zo’n document HEB, punt uit.

IPadder

Hoi mensen niet te moeilijk doen allemaal iedereen weet dat hier in Nederland overal duur betaald moet voor een flut papiertje met een stempeltje en een paar hantekeningentjes maar goet we kunnen er ook niet zonder en als je het te duur vind moet je thuis blijven en niet op vakantie gaan

Leo, ik zal niet moeilijk doen als jij een taal cursus volgt met je “goet”.

Even een opsomming van landen waar absoluut geen IR nodig is:

-alle EU landen
-Canada
-USA
-Australie
-New Zealand
-Franse territoires zoasl Tahiti, Caledonie, Saint martin
– Caribisch gebied
-Japan
-Zuid-Afrika

wie o wie kan mij helpen met de vraag ik heb een tukrse rijbewijs mag ik tog in indonesie rijden?

turkse rijbewijs valt naamelijk niet onder eu

Rh Boks,
waarschijnlijk heb je gelijk.
Maar ik heb de Australische Ambassade gebeld: in WA waarschijnlijk geen IR nodig maar in NT waarschijnlijk wel!!!

Duidelijk toch?

RHBoks ,
Dus je hebt geen internationaal rijbewijs nodig voor Canada ?
Ok fijn dat ik dat weet ! Thanks !!

Ik woon in africa en ik will in Europa rijden maar ik weet niet als ik een Internationale rijbewijs moet hebben

Mijn vrouw en ik hebben 22 jaar lang in Kuta en omstreken op Bali geopereerd als gastvrouw en gastheer met zeer veel plezier. maar DAAR wordt je inderdaad in een fuik gevangen en terug rijden helpt niet. Dus heb je er een , mag je door. zoniet moet je er eentje aanschaffen op het politie bureau. met de nodige extra kosten erbij. (Zakken vullers) Ze zijn DAAR strenger dan in andere gebieden.Werk maar gewoon mee, dan win je altijd hun vertrouwen !
Dus wees wijs, Den Pasar en omstreken, altijd een INR. bij de hand. Beter voorkomen dan genezen. Zeker als je de taal niet machtig bent.

Ik werk bij de Australische versie van de ANWB en hier kosten ze 40 dollar. Nederland is zo gek nog niet!
We merken hier vaak dat autoverhuurders je geen auto willen geven als je geen papiertje hebt, maar veel belangrijker; reis verzekerings maatschappijen kunnen je claim ontkennen mocht je een ongeluk hebben, en sls je in het zirkenhuis ligt wordt dat veel duurder dan €15.95!!

Bij de RDW kan je voor 4,50 een officiële vertaling aanvragen, de zogenaamde echtheidsverklaring. Deze is net zo lang geldig als je rijbewijs. Zie https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/uw-gegevens-in-het-rijbewijzenregister/echtheidsverklaring. Hertz Zuid Afrika heeft b.v. bevestigd dat dit voor hen genoeg is maar mogelijk niet voor lokale politie. Wij huurden in 2017 een camper in Nieuw Zeeland en daar was ons Nederlandse rijbewijs genoeg maar toen we daarna een auto huurden moest er een vertaling komen. We hadden die van de RDW nog wel maar inmiddels was het rijbewijs vernieuwd en vonden ze het niet meer geldig. Heel raar. Uiteindelijke kostte het ons een uur wachten en een paar tientjes voor 2 vertalingen van “Kiwi Translations” want anders kregen we de auto niet mee. Ik wed dat de verhuurder provisie kreeg over iedere vertaling want ik denk dat ze daar prima kunnen beoordelen of een Europees rijbewijs geldig is. Maar het blijft waardeloos dat die paar woorden op ons rijbewijs al niet lang gewoon in het Engels staan en je aangewezen bent op een ANWB kantoor om voor 15,95 een 1 jaar geldig “document” gedrukt op wc papier te gaan ophalen.

Schandalig dat zo’n vodje 18,95 moet kosten en dan slechts 1 jaar geldig is. Kost in Engeland £5,50 op het postkantoor en is 3 jaar geldig!!!!!! Melkkoetje van de ANWB!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.