Inchecken bij Ryanair alleen nog via web

Vanaf 1 oktober 2009 kun je bij Ryanair alleen nog via internet inchecken.

En het goede nieuws voor Ryanair is dat je voor het online inchecken €5 mag betalen. Per vlucht wel te verstaan, dus een retour kost €10.

Het afschaffen van de incheckbalies op de vliegvelden door Ryanair gebeurt in twee stappen. Als je na 1 mei een ticket koopt ben je verplicht om via het internet in te checken. Als je geen bagage hebt, is het online inchecken tussen mei en oktober gratis, met bagage kost het inchecken €5. Na oktober kost het zoals gezegd altijd €5.

Ook als je nu al een vlucht hebt geboekt voor na 1 oktober 2009, moet je online inchecken. De incheckbalies zijn namelijk na 1 oktober verdwenen.

Als je tussen mei en oktober op het vliegveld wilt inchecken bij Ryanair kost dat €20. Per persoon, per vlucht. Een retourvlucht met vier mensen met bagage kost dus alleen al aan inchecken €160. Daarbij komen nog de kosten voor het verwerken van de bagage. En van de drankjes aan boord. En binnenkort misschien ook de kosten voor het gebruik van de WC.

Vanaf oktober 2009 worden de incheckbalies bij Ryanair helemaal afgeschaft. Ryanair stimuleert het reizen zonder bagage maar als je toch koffers meeneemt kun je die voortaan afgeven bij speciale bagage afgiftepunten. Dit kost ook geld.

Het inchecken via internet betekent dat je ook zelf je Boarding Pass moet uitprinten. Als je geen printer hebt of als je je  Boarding Pass bent vergeten, kun je op het vliegveld een  Boarding Pass door Ryanair laten uitprinten. Hiervoor wordt echter een hoge vergoeding gevraagd als je de  Boarding Pass zelf al eens hebt uitgeprint (dit kunnen ze in hun systeem zien).

On line inchecken bij Ryanair kun je tot 4 uur voor je vlucht en maximaal 15 dagen van tevoren. Als je minder dan 15 dagen weg gaat, kun je heen- en terugreis tegelijkertijd inchecken. Als je langer dan 15 dagen wegblijft moet je op  locatie  je terugreis inchecken.

Ik heb het er hier wel eens eerder over gehad maar zeg het nog maar eens: vliegen met een low cost maatschappij kan heel voordelig zijn maar controleer goed welke bijkomende kosten er zijn. Alles bij elkaar is low cost vliegen niet altijd goedkoper.

Verder maakte Ryanair bekend dat vanaf 19 maart ook niet EU ingezetenen en minder validen met Ryanair kunnen vliegen.

Vanaf 1 oktober 2009 kunnen kinderen jonger dan 16 jaar niet zonder begeleiding vliegen met Ryanair.

Het inchecken bij Ryanair kan hier.

Zie ook:
Ryanair vraagt €30 voor extra handbagage
Meer artikelen over Ryanair