Hotel Atlantis the Palm, Dubai

Hotel Atlantis the Palm in Dubai is een megahotel in de stijl van de grote hotels in Las Vegas.

Het is de bedoeling dat je hier incheckt en het hotel verder niet verlaat. Om mensen te vermaken zijn er winkels, restaurants, een strand, zwembaden, tennisbanen, een spa, een kliniek en een waterpretpark: Aquaventure.

Het hotel werd eind november officieel geopend met een enorm vuurwerk en een feest dat drie dagen duurde en naar verluidt $20 miljoen heeft gekost.

Onlangs was ik in  Dubai  en heb ik het Atlantis hotel bezocht. Het hotel staat op het einde van het kunstmatige eiland The Palm Jumeirah. Om er te komen rij je over het eiland en wat opvalt is dat de bouw op het palmeiland nog in volle gang is. Ongeveer de helft van de gebouwen lijkt af maar de andere helft staat nog in de steigers.

Er loopt een monorail van de kust naar het hotel maar ook deze is nog niet af. Rijdend over de stam van het palmeiland krijg je pas een beeld van de de schaal van het eiland. Op kaarten schat je de grootte van de palm veel te klein in. Het eiland is groot: zo’n 5 kilometer lang en 5 breed. De palmbladeren kom je overigens niet op. Elk blad is een gated community waarop enorme villa’s zijn gebouwd. En het mag dan leuk klinken om een villa op The Palm te hebben maar het ziet er niet erg aanlokkelijk uit. Beton, beton en nog eens beton. Alle villa’s zijn groot en hebben een eigen  zwembad  en strandje maar staan dichter op elkaar dan een rijtjeshuis in Zoetermeer.

En dat de  financiële  crisis ook in Dubai is te merken las ik in Newsweek waarin een verhaal stond over iemand die z’n villa op het palmeiland wil verkopen. De vraagprijs was $4,9 miljoen maar is gedaald naar $3,1 miljoen. Krijg je er ook z’n Bentley nog bij.

Hotel Atlantis staat op de golfbreker die het palmeiland omringt, aan de bovenkant van de palm. Het hotel is eigenlijk een enorm complex met hotel, conferentieoord en een waterpretpark. Het gehele complex beslaat 46 hectare waarvan 17 voor het waterpretpark Aquaventure.

Atlantis the Palm is een enorm hotel met 1539 kamers  variërend  van standaard luxe tot extreem luxe. De  prijs  van een gewone kamer begint bij AED 1900 (circa €400) en loopt op tot circa €1.350 voor een Regal Suite. Zoals overal in Dubai komt bovenop de prijs nog 10% belasting en 10% servicekosten.

De kamers zijn zoals je die mag verwachten: zakelijk, strak en met een glimmende badkamer. De beste kamer is de Bridge Suite. Alhoewel, kamer. De Bridge Suite bestaat uit 10 kamers die zich bevinden op de 22ste verdieping recht boven de opening in het midden van het hotel. Vanuit de suite heb je uitzicht over het palmeiland richting de skyline van Dubai en de andere kant op over de Perzische Golf. Mag wel wat kosten met een kleine €30.000 per nacht.

Spectaculair zijn de Lost Chamber suites. Deze zijn drie verdiepingen hoog en grenzen aan het immense zee-aquarium. Hier slaap je letterlijk onder de zee en temidden van de vissen.

De kamers zijn allemaal prima met uitzicht over het palmeiland en Dubai of richting zee. Voor wie flink wil betalen zijn er spectaculaire kamers met enorme luxe en comfort.

In het resort vind je verder allerlei winkels. Allemaal gericht op de bezoeker met de dikke portemonnee of de exclusieve credit card. Diverse juweliers dus zoals Harry Winston, Cartier en Chopard maar ook de bekende modemerken als Lacoste en Villa Moda.

Ook bars en restaurants zijn er genoeg. En geheel in de stijl van Dubai moet dat een hoog snobgehalte hebben met bekende namen en michelinsterren. Die sterren zijn in het hotel nog niet uitgedeeld maar er zijn wel restaurants waaraan bekende koks met een sterrenrestaurant elders hun naam hebben verbonden.

Zo is er Ronda Locatelli van Giorgio Locatelli, die in Londen een restaurant heeft met een ster, en verder brasserie Rostang van Michel Rostang die in Parijs twee sterren heeft, en is er met Ossiano ook een restaurant door een driesterrenkok, Santi Santamaria. Verder heeft Robert de Niro  geïnvesteerd  in het restaurant van de Japanse Kok  Nobuyuki Matsuhisa: Nobu.

Ik heb zelf geluncht in Rostang: lamskoteletten met gratin deauphinoises. Inclusief een bier kost dat ongeveer €50. Vrij prijzig, ook voor Dubai maar wel goed.

Dan zijn er de attracties. Het is de bedoeling dat je het resort niet hoeft te verlaten dus dat betekent dat je vermaakt moet worden. Alles draait in het hotel om water. Er is een enorm aquarium waarin het Atlantis thema naar voren komt. Het Aquarium is zichtbaar vanuit de lobby en enkele gangen van het hotel en naar verluidt zwemmen er 65.000 vissen in.

De grootste attractie van Atlantis the Palm is Aquaventure: een enorm waterpretpark. Hier zijn wildwaterbanen, glijbanen en zwembaden. Hier is ook Dolphin Bay waar je kunt zwemmen met dolfijnen.

Atlantis noemt zichzelf een opvangcentrum voor zeeleven maar het programma is niet onomstreden. Zo is er kritiek op het houden van dolfijnen en is er een storm van kritek ontstaan over een walvishaai die in het aquarium rondzwemt. Sammy the Shark, zoals de haai is genoemd, werd in kritieke toestand door vissers aangetroffen voor de kust van Dubai. Het beest werd naar Atlantis gebracht waar het in het aquarium kon bijkomen. Maar volgens tegenstanders was het vasthouden van de haai illegaal en dieronvriendelijk. Een storm van protest brak los met artikelen in de lokale pers en zelfs een Free Sammy groep op Facebook. Inmiddels heeft het hotel beloofd Sammy vrij te laten, al is niet bekend wanneer.

Meer water vind je in een van de zwembaden bij het hotel en aan het  privé  strand. Het strand kijkt uit richting het palmeiland en dus richting bouwplaats. Zoals overal in het hotel is ook het strand onberispelijk met strandstoelen, strandtenten en barretjes voor versnaperingen. Alles goed geobserveerd door de vele strandwachters die kijken of de gasten niet verdrinken. Beetje overdreven voor Nederlandse ogen maar in bijvoorbeeld Amerika heel gewoon. De strandwachters hadden het overigens niet al te druk. Op het hele strand waren niet meer dan een handvol mensen.

Het hotel leek sowieso niet erg vol te zitten. Volgens een personeelslid was nog niet de helft van de kamers bezet. Moeilijke tijden, ook in Dubai.

Al met al biedt het Atlantis voor mensen die een weekje zon, zee en strand zoeken prima mogelijkheden. Alles volgens internationale standaarden. De kinderen kunnen worden geparkeerd in een van de attracties en zelf kun je luieren en shoppen. Goedkoop is het echter allemaal niet en erg gezellig ook niet. Het is allemaal netjes maar ook wat saai.

Het hotel is wel erg glimmend en wellicht een beetje te  kitscherig. Alles aan het hotel moet luxe uitstralen maar sommige glimmende delen en ook de bronzen merlijnen op het hotel doen toch wat goedkoop aan. Dit soort uitbundige overdaad trekt ook een publiek aan dat niet bekend staat om subtiliteit. Een van de personeelsleden beschreef het gedrag van de Russische toeristen die blijkbaar schreeuwend, lomp en arrogant hun vergaarde welvaart menen te moeten etaleren.

Voor wie een weekje geheel verzorgd onder de pannen wil wezen met alles d’r op en d’r an en daar flink voor wil betalen, is Atlantis een prima bestemming. Zelf zie ik het meer als een leuk uitstapje en is Aquaventure leuk om een middagje door te brengen. Om vervolgens een leuke bar op te zoeken in Dubai.

Op onderstaande plattegronden zie je alles van Atlantis the Palm.

Zie ook:
Opening Atlantis the Palm
Het weer in Dubai
Wat  te doen in Dubai
Hotels in Dubai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.