Golf de Wimereux

De eerste keer dat ik heb gegolfd was in Frankrijk. Het was ergens op een baan in Bretagne en ik had geen idee van de regels.

Het was begin jaren tachtig en golf was in Nederland nog net niet begonnen aan de grote popularisering die het inmiddels heeft gemaakt tot een brede populaire sport…

De eerste keer dat ik heb gegolfd was in Frankrijk. Het was ergens op een baan in Bretagne en ik had geen idee van de regels.

Het was begin jaren tachtig en golf was in Nederland nog net niet begonnen aan de grote popularisering die het inmiddels heeft gemaakt tot een brede populaire sport. Ik was met mijn ouders op vakantie in Bretagne en vlak bij ons vakantiehuisje was een golfbaan. Dat moesten we maar eens proberen, dachten we.

Voor ons was het rondje golf een soort wandeling door een park, met als extra attractie het slaan van een bal. Mijn vader, zus en ik zouden 18 holes gaan spelen en mijn moeder liep voor de gezelligheid een paar holes mee met de hond.

Van de spelregels wisten we niet veel meer dan dat je 18 holes had en dat het de bedoeling van het spel was om de bal in zo weinig mogelijk slagen van de afslag in de hole te krijgen. Voor die slagen kregen we een tas vol verschillende stokken mee maar we er hadden geen idee van welke stok voor welke slag gebruikt moest worden.

Dat hebben we die middag min of meer uitgevonden waarbij de conclusie was dat die lange stokken met de houten uiteinden weliswaar de belofte inhielden van een lange slag, in de praktijk bleek echter de ijzeren stok met het cijfer 7 een veel beter resultaat op te leveren. Het nut van de putter voor de laatste slagen naar de hole hadden we al na twee holes in de gaten.

Het lijkt nu onvoorstelbaar dat je gewoon eens langsgaat bij een golfbaan, een tas met stokken huurt en het eens gaat uitproberen. In Nederland ben ik nog nooit een hond op de baan tegengekomen maar daar keek men er niet van op.

Een paar weken geleden was ik weer in Frankrijk om te golfen. Nu in het bezit van enige kennis van de spelregels, een bewijs daarvoor in de vorm van het GVB en een bescheiden handicap van 19,2. Inmiddels sla ik ook verder met hout dan met de ijzeren-7.

Ik speelde op de golfbaan van Wimereux, een plaatsje aan de Atlantische kust iets onder Calais in een streek die men de CÁ´te  d’Opale, de opaalkust, noemt. Golf de Wimeruex is een 18-holes linksbaan in de duinen direct aan zee, en als het weer goed is, heb je een fantastisch zicht op de kust van Engeland aan de overkant van het kanaal.

Golf de Wimereux is een 18-holes golfbaan, par 72 met een SSS voor de heren van 71,5 en voor de dames van 71,6. De holes zijn betrekkelijk breed waardoor je afslag niet perfect hoeft te zijn om toch een redelijke ligging te hebben. De rough was nu vrij kort gemaaid, wat de baan nog wat vergevingsgezinder maakte. Als het taaie gras wat langer is, zal de baan aanzienlijk lastiger zijn.

Golf de Wimereux heeft een lengte voor de heren van 5887, en voor de dames van 4961 meter. Er zijn tien par 4, vier par 5 en vier par 3 holes. Water is er nauwelijks maar er liggen wel een paar lastige bunkers. Ook liggen er nog een paar bunkers van het Duitse leger. Bovenop een daarvan is nu de tee van hole 12. De greens waren snel en met veel hoogteverschillen.

Golf de Wimereux is een mooie baan met een prachtige ligging. Aangezien Golf in Frankrijk niet zo gepopulariseerd als in Nederland is het lekker rustig op de baan. De tarieven voor Greenfee spelers voor 18 holes variëren van €25 in de winter tot €60 door de week en €70 in het weekend in het hoogseizoen.

Behalve de golfbaan van Wimereux zijn er aan de CÁ´te  d’Opale nog de golfbanen van Le Touquet, Hardelot, Duinkerken, Nampont-Saint-Martin, Abbeville, Arras, Bell-Dune en Saint-Omer. Alle banen hanteren dezelfde Greenfee tarieven.

Naast golf kent de CÁ´te  d’Opale ook vele culinaire attracties. Er zijn goede restaurants in Wimereux en nabijgelegen plaatsen. De regionale keuken is gevarieerd en is gespecialiseerd in visgerechten. Ook kent de streek een grote verscheidenheid aan lokale kazen.

Aan de CÁ´te  d’Opale zijn diverse goede hotels te vinden. Van 4-sterren luxe, gesitueerd in een kasteel via een Art-Deco hotel aan de kust tot een aantal leuke charme hotels in soms bijzondere gebouwen.

Ik maakte deze reis als gast van het Frans Verkeersbureau Atout France.
Meer informatie over de regio Pas de Calais op  www.noordfrankrijk.nl of  www.nl.pas-de-calais.com
Meer informatie over de golfbanen aan de Opaalkust.
Meer informatie over hotels aan de Opaalkust.
Meer infotmatie over restaurants van de CÁ´te d’Opale Gourmande.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.