Geen vliegverkeer boven Nederland

IJsland neemt wraak. Nadat ze door de Britten en de Nederlanders zijn gedwongen om tot in lengte der dagen krom te liggen om te betalen voor het Icesave fiasco, hebben ze vandaag het vliegverkeer boven de UK en Nederland stilgelegd…

IJsland neemt wraak. Nadat ze door de Britten en de Nederlanders zijn gedwongen om tot in lengte der dagen krom te liggen om te betalen voor het Icesave fiasco, hebben ze vandaag het vliegverkeer boven de UK en Nederland stilgelegd.

Dat doen ze met behulp van een vulkaan. Eerder deze week hebben ze die laten uitbarsten en de enorme aswolk die dit heeft opgeleverd is onze kant opgedreven. En aswolken en vliegtuigen gaan niet goed samen.

Vorig jaar waren er twee incidenten met vliegtuigen die door een aswolk vlogen en waarbij in een keer alle motoren uitvielen. De piloten konden toen de boel weer aan de praat krijgen en doorvliegen maar het blijft een riskante zaak.

De aswolk is zo omvangrijk dat het vliegverkeer boven Engeland al helemaal stil ligt. Boven Nederland houdt het nu ook op en om 19:00 vanavond gaat Schiphol dicht. Geen vliegtuigen meer. Niet meer landen en niet meer opstijgen. Dit is het persbericht waar Schiphol net mee kwam:

Vliegverkeer van en naar Nederland zal gedurende de komende uren gefaseerd worden afgebouwd. Zoals het er nu uitziet is het de verwachting dat er vanaf 19.00 uur vanavond geen vliegverkeer van en naar Nederland mogelijk is. Dit is het gevolg van de vulkanische aswolk die is ontstaan door de vulkaanuitbarsting op IJsland.

Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen verzoeken passagiers de berichtgeving nauwlettend in de gaten te houden en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en voor vertrek van huis te controleren of hun vlucht kan vertrekken.

Als je alle vliegbewegingen boven Europa real time wilt zien, kun je terecht op Flightradar.  Daar is nu goed te zien dat er boven Engeland al niets meer vliegt. Nederland volgt de komende uren.

Update: Het Nederlandse luchtruim blijft nog minstens tot 17 april 14:00 uur gesloten voor alle vliegverkeer. De KLM vliegt in elk geval niet voor middernacht.
Update: De KLM vliegt zondag 18 april intercontinentaal in elk geval niet voor 20:00 uur en Europees niet voor middernacht.
Update: Het luchtruim blijft zeker tot maandag 14:00 uur gesloten.
Laatste update: Er wordt weer gevlogen.

Zie ook:
IJsland in drie foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.