Fietsen met de Tour de France

TdF
Deze zomer is het zover: de Tour de France gaat in Nederland van start. Fietsfanaten uit de hele wereld stromen op 4 juli naar Utrecht om de 22 startende teams aan te moedigen. Maar natuurlijk is fietsen niet alleen iets voor professionals. Rondom de wielerwedstrijd worden daarom fietstochten en andere evenementen georganiseerd. Dit jaar hoef je dus niet ver van huis, het is tijd voor een fietsvakantie in Nederland of Frankrijk! Wij hebben de leukste routes voor je op een rijtje gezet.

Zelf touretappe fietsen

Het leukste is natuurlijk om zelf een etappe van de Tour de France te rijden. Dat kun je doen tijdens de Officiële Tourversie Utrecht. De vier uitgestippelde routes van 35, 70, 110 en 150 kilometer starten en finishen bij de jaarbeurs Utrecht. De drie langste routes volgen voor een deel het parcours van de tweede etappe van de Tour de France, van Utrecht naar het Zeeuwse eilandje Neeltje Jans. De deelnemers ontvangen een speciaal sportshirt, er zijn verzorgingsposten onderweg en de opbrengst gaat naar een goed doel. Wat wil je nog meer?

Misschien wel de héle tweede etappe fietsen. De wielerwebsite Touretappe organiseert daarom in de weekends van 6 en 7 juni en 13 en 14 juni een fietstocht langs die route. Sportievelingen kunnen de 166 kilometer in één of twee dagen afleggen. Voor wie de twee-daagse variant kiest, regelt Touretappe onderweg een overnachting tegen een verlaagd tarief, en om bij te komen krijg je onderweg ook korting bij een aantal cafés en restaurants.

Voor wie na de tweede etappe nog niet is uitgefietst, heeft Touretappe ook een route in Frankrijk uitgestippeld. Deze is pittiger dan de tocht in Nederland: van 27 juni tot 4 juli en van 29 augustus tot 5 september kun je zelf de alpenroute rijden. Tijdens vijf dagtochten van tussen 65 en 145 kilometer kun je je kracht op de beroemde alpencols beproeven. Een goede conditie en een goede fiets zijn een must. Maar wie de uitdaging aangaat, wordt beloond met een prachtig uitzicht.

Evenementen in Utrecht

Natuurlijk is de Tour de France niet alleen voor fietsers die van lange afstanden houden. In en om Utrecht worden er talloze kortere fietstochten en evenementen georganiseerd. Zo is er op 7 juni de Tour de Sud, een fietstocht door Utrecht-Zuid, die langs buurthuizen, speeltuinen en winkels voert. Tijdens de Grand Départ op 4 juli speelt het Orchestre Bicyclette; een honderdkoppig, fietsend orkest.

Het grootste verschil tussen de de etappes van de Tour de France in Nederland en in Frankrijk is misschien wel de afwezigheid van bergen in ons land. De Utrechtse studenten wielervereniging De Domrenner heeft daar wat op gevonden: ze organiseren een klimtijdrit in de parkeergarage P+R De Uithof. De wedstrijd is voor iedereen en van stadsbarrels tot moderne racefietsen is alles toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.