Een vliegtuig landen met sterke wind van opzij

Hoe land je een vliegtuig met een storm van opzij? Nou zo…

Vliegtuigen worden steeds geavanceerder en kunnen steeds meer zelf. De automatische piloot is een begrip dat ook buiten de luchtvaart wordt gebruikt.

Je krijgt steeds meer het idee dat iedereen wel piloot kan zijn. Kwestie van de juiste knoppen indrukken en het vliegtuig doet de rest.

Maar dat is toch niet helemaal waar als je deze beelden bekijkt. Ze zijn gemaakt van vliegtuigen die landen op vliegveld Düsseldorf. Landen met zijwind wel te verstaan. Beter nog, een storm van opzij. Dan zie je dat piloten toch wel wat leren tijdens hun opleiding en dat er nog aardig wat kunde aan te pas komt om een enorm verkeerstoestel veilig aan de grond te zetten.

De reden waarom de vliegtuigen de landingsbaan zijwaarts aanvliegen is dat een vliegtuig altijd min of meer met zijn neus tegen de wind in gericht moet zijn. Anders ‘waait ie weg’. Dus moeten de piloten het vliegtuig zijwaarts op de wind richten maar wel min of meer rechtdoor vliegen.

Spelen met het gas tegen de wind in. En dan moeten ze het vliegtuig wel op het laatste moment voor de landing weer recht trekken, anders staan ze schuin op de baan en daar komen ongelukken van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.