Duits Hopmuseum

In Zuid Duitsland ligt het Duitse Hopmuseum, een leuk museum met alles over de geschiedenis, de teelt en de smaak van hop.

hopmuseumWolnzach

In het zuiden van Duitsland vind je in Beieren enorme velden waar hop wordt verbouwd. Hop die gebruikt wordt bij het maken van bier.

Bier wordt al duizenden jaren gemaakt. Hoofdbestanddeel van het bier zijn granen. Eeuwenlang werd hieraan een kruidenmengsel toegevoegd voor de smaak en om de houdbaarheid te verlengen. Dit kruidenmengsel werd gruit genoemd en bestond uit verschillende kruiden zoals rozemarijn en gagel.

Pas in de 19e eeuw kwam men erachter dat de bloemen van de hopplant veel beter geschikt zijn voor het maken van bier. Hop geeft het bier een aangename bittere smaak en bovendien zorgt hop ervoor dat het bier niet bederft.

Langzaam maar zeker schakelde alle bierbouwers over naar het gebruik van hop en ontstonden grote hopplantages in gebieden waar veel brouwerijen waren, met name in België, Tsjechië en Duitsland. Als je nu door Beieren rijdt zie je her en der nog steeds enorme velden met hop die langs hoge houten stellages omhoog groeit.

Als eerbetoon aan deze plant is er sinds 2005 in Wolnzach in Beieren een museum geopend met aandacht voor alle aspecten van de hopplant en de hopteelt: het Deutsches Hopfenmuseum.

Het museum is een strak en modern gebouw met bij de ingang een kleine hopplantage. Binnen in het museum is juist veel aandacht voor traditie en de geschiedenis van de hopteelt. Je ziet er allerlei traditionele machines en werktuigen en ook is er een complete oude boerderij-brouwerij opgebouwd. Deze brouwerij was tot voor kort nog in gebruik en in het hopmuseum is een film te zien waarin het brouwen op deze installatie wordt vertoond.  Fascinerend voor bierliefhebbers.

Uiteraard is er ook aandacht voor de verschillende hopsoorten en hun eigenschappen en smaken. Je kunt verschillende hopsoorten ruiken en zo ervaren wat de invloed van hop is op de smaak van het bier.

Het museum ligt tussen Ingolstadt en München. Het is een prima korte stop op je doorreis naar Zuid Duitsland of Oostenrijk en ligt op ongeveer 5 minuten van de afrit van de snelweg.

Deutsches Hopfenmuseum Wolnzach
Geopend van dinsdag – zondag van 10:00 – 17:00 uur.
Website van het hopmuseum

Vind je het hopmuseum te ver van huis maar wil je toch meer over over hop en het brouwen van bier? Dan kun je ook in Nederland terecht. Bijvoorbeeld bij brouwerij de Biertafel voor een workshop bier brouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.