Dubai scherpt regels voor toeristen aan

Dubai gaat de strenger toezien op “ongewenst gedrag” van toeristen en expats.

Volgens een lokale krant worden de fatsoensregels conservatiever en zullen ze strenger worden nageleefd. In Dubai was al enige tijd druk uit de behoudende hoek om minder tolerant te zijn aangaande Westerse uitbundigheid. Vorig jaar werd een Brits stel gearresteerd na een vrijpartij op het strand. Ze werden veroordeeld tot drie maanden gevangenis.

Onder de nieuwe richtlijnen is het straks verboden voor stelletjes om in het openbaar te kussen, te omhelzen of zelfs elkaars hand vast te houden. Publieke  affectie  tussen de seksen wordt overigens in de meeste Islamitische landen niet op prijs gesteld maar Dubai was tot nu toe altijd redelijk tolerant.

Verder is het afgelopen met harde muziek en dansen in het openbaar. Dus geen late night feestjes meer op openbare stranden.

Minirokjes en korte broeken moeten ook uitblijven in het openbaar, dus op straat maar ook in winkelcentra. Op openbare stranden zijn bikini’s voortaan taboe en openlijk alcohol nuttigen is er ook niet meer bij.

Het komt er op neer dat alle dingen die Westerlingen graag doen op vakantie, namelijk vrijwel in je blote reet op het strand gaan liggen aanbranden om ‘s avonds met een rooie kop te gaan zuipen en feesten, voortaan alleen nog kunnen achter de hekken van besloten stranden van de grote resorts en hotels in Dubai.

Dubai had in het Midden Oosten altijd een reputatie van grote tolerantie ten aanzien van zaken waar in andere Islamitische landen met gefronste wenkbrauwen naar werd gekeken. Maar ook Dubai is hard getroffen door de internationale crisis. Veel bouwprojecten zijn uitgesteld en het Emiraat zucht onder een enorme schuldenlast. En omdat Dubai daar zelf niet uitkomt hebben ze aangeklopt bij grote broer Abu Dhabi.

Abu Dhabi is het belangrijkste Emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten en heeft de grootste oliereserves. Met het oliegeld hebben ze Dubai financieel ondersteund maar daar willen ze wel invloed in Dubai voor terug. En aangezien de leiders van Abu Dhabi veel conservatiever zijn dan die van Dubai, zien we nu de eerste gevolgen van die invloed op de regels in Dubai.

Dubai heeft dit jaar te kampen met sterk teruglopende aantallen toeristen. Er is net een grote campagne gestart onder de naam “Keep Discovering Dubai” om het toerisme te stimuleren. Het is de vraag of de nieuwe regels goed zullen vallen bij de Westerse (met name Britse) toerist.