Wat is de groenste manier van reizen

In Amerika heeft een groep wetenschappers onderzoek gedaan naar de groenste manier van reizen.

De wetenschappers van de Union of Concerned Scientists  (UCA)  hebben onderzocht welke vorm van vervoer de laagste CO2 uitstoot  heeft. Ze hebben hiervoor een vergelijking gemaakt tussen de bus, de trein, de auto en het vliegtuig. De onderzoekers hebben gekeken naar de groenste reismethode voor 1 persoon, 2 personen en 4 personen.

Uit het onderzoek blijkt dat de auto alleen groen is als je er met 4 personen in zit. Als je alleen reist en ver weg wilt, is het vliegtuig groener dan de trein of de auto, zolang je tenminste Economy vliegt. First of Business Class vliegen is minder groen omdat de ruimte per passagier daar veel groter is.

Het is overigens wel van belang om het begrip groen nog even te  definiëren. In dit onderzoek wordt alleen gekeken naar CO2 uitstoot per reiziger. CO2 is een van de stoffen die verantwoordelijk is voor het broeikaseffect. Er is dus geen rekening gehouden met andere vormen van vervuiling.

Drie factoren voor groen reizen
De onderzoekers hebben bij hun onderzoek rekening gehouden met drie factoren die de uitstoot van CO2 per reiziger bepalen:
– het type vervoer
– de af te leggen afstand
– het aantal reizigers

Enkele conclusies van het onderzoek naar groen reizen

  • De bus is in alle gevallen de groenste manier van reizen
  • Voor een reisgezelschap van 4 personen is de auto groener dan de trein
  • Vliegtuigen van budget airlines met alleen maar Economy stoelen zijn groener dan exemplaren met ook Business Class
  • Het maakt een groot verschil wat voor auto je rijdt
  • Als je alleen reist is de trein doorgaans groener dan het vliegtuig. Maar als je meer dan 1500 km reist is het vliegtuig (Economy) groener dan de trein.
Groen reizen voor een reiziger alleen:
Groen reizen voor twee reizigers
Groen reizen voor een reisgezelschap van 4 personen

In het onderzoek wordt uitgegaan van een  verbruik  voor een gewone auto van 1 op 10. In Nederland zijn de meeste middenklasse auto’s zuiniger, zeker de auto’s met dieselmotor.

Als je begaan bent met de opwarming van de aarde en je wilt je CO2 uitstoot terugdringen is er overigens nog een veel betere manier: eet minder (of geen) vlees. Eerder heb ik al geschreven  dat een groene reiziger een vegetarische reiziger is.

Het hele rapport over CO2 uitstoot voor reizen vind je hier (pdf).