Wat is de groenste manier van reizen

In Amerika heeft een groep wetenschappers onderzoek gedaan naar de groenste manier van reizen.

De wetenschappers van de Union of Concerned Scientists  (UCA)  hebben onderzocht welke vorm van vervoer de laagste CO2 uitstoot  heeft. Ze hebben hiervoor een vergelijking gemaakt tussen de bus, de trein, de auto en het vliegtuig. De onderzoekers hebben gekeken naar de groenste reismethode voor 1 persoon, 2 personen en 4 personen.

Uit het onderzoek blijkt dat de auto alleen groen is als je er met 4 personen in zit. Als je alleen reist en ver weg wilt, is het vliegtuig groener dan de trein of de auto, zolang je tenminste Economy vliegt. First of Business Class vliegen is minder groen omdat de ruimte per passagier daar veel groter is.

Het is overigens wel van belang om het begrip groen nog even te  definiëren. In dit onderzoek wordt alleen gekeken naar CO2 uitstoot per reiziger. CO2 is een van de stoffen die verantwoordelijk is voor het broeikaseffect. Er is dus geen rekening gehouden met andere vormen van vervuiling.

Drie factoren voor groen reizen
De onderzoekers hebben bij hun onderzoek rekening gehouden met drie factoren die de uitstoot van CO2 per reiziger bepalen:
– het type vervoer
– de af te leggen afstand
– het aantal reizigers

Enkele conclusies van het onderzoek naar groen reizen

  • De bus is in alle gevallen de groenste manier van reizen
  • Voor een reisgezelschap van 4 personen is de auto groener dan de trein
  • Vliegtuigen van budget airlines met alleen maar Economy stoelen zijn groener dan exemplaren met ook Business Class
  • Het maakt een groot verschil wat voor auto je rijdt
  • Als je alleen reist is de trein doorgaans groener dan het vliegtuig. Maar als je meer dan 1500 km reist is het vliegtuig (Economy) groener dan de trein.
Groen reizen voor een reiziger alleen:
Groen reizen voor twee reizigers
Groen reizen voor een reisgezelschap van 4 personen

In het onderzoek wordt uitgegaan van een  verbruik  voor een gewone auto van 1 op 10. In Nederland zijn de meeste middenklasse auto’s zuiniger, zeker de auto’s met dieselmotor.

Als je begaan bent met de opwarming van de aarde en je wilt je CO2 uitstoot terugdringen is er overigens nog een veel betere manier: eet minder (of geen) vlees. Eerder heb ik al geschreven  dat een groene reiziger een vegetarische reiziger is.

Het hele rapport over CO2 uitstoot voor reizen vind je hier (pdf).

5 reacties op “Wat is de groenste manier van reizen”

Er IS helemaal geen ‘broeikaseffect’! Stop toch eens met het napraten van leugenaars als al gorilla. CO2 is GOED voor de aarde, de planten en bomen zijn er dol op.

@Cr. Clavan

CO2 is inderdaad goed voor het milieu, en planten zijn er inderdaad dol op. Het probleem echter is dat planten en bomen maar een bepaalde hoeveelheid CO2 kunnen verwerken en dat het verbruik van CO2 door de mens op dit moment hoger is dan het verbruik door planten. Dit kun je iegenlijk vergelijken met suiker in je lichaam. Met suiker op zijn tijd is helemaal niet mis mee, omdat je lichaam dit gebruikt voor lichaamsprocessen, maar wannee er in je lichaam een overmaat aan suiker aanwezig is zal dit nadelige gevolgen hbben 😉

“Als je alleen reist en ver weg wilt, is het vliegtuig groener dan de trein of de auto”
Waarom noem je hier de bus niet? En dat de trein minder groen is, komt dat misschien doordat treinen in de VS op fossiele stroom, diesel of – je weet maar nooit – kolen rijden? In (West-)Europa zijn treinen namelijk zo schoon dat ik me niet voor kan stellen dat vliegen ooit groener kan zijn…

@Kim de ca. 3% CO2 die wij als mensheid op het totaal produceren, maakt niet echt het verschil. En als we met zijn allen van plan zijn daar 20% op te reduceren, hebben we het over een teruggang van 0,76% in de totale CO2 huishouding (wie is er nou gek?).

Ik zie het niet anders dan dat CO2 big business is. Vooral omdat het voor velen on(be)grijpbaar iets is: In het land der blinden is eenoog koning! Als CO2 werkelijk een probleem zou zijn, dan zouden overheden acuut het rücksichtloos kappen van bomen acuut verbieden!

@bleekerk. Maar nu ga je er vanuit dat overheden ook automatisch het beste beleid maken, en dat is simpelweg niet waar. De hoeveelheid CO2 in de lucht is hoger dan hij in de recente geschiedenis ooit geweest is, en het heeft wel degelijk ernstige gevolgen voor natuur en klimaat (voor meer informatie verwijs ik je door naar bijvoorbeeld de studies van het IPCC – ze hebben handige samenvattingen voor wie het wil lezen).

Het probleem is dat niet CO2 ‘big business’ is, maar juist het verbranden van fossiele brandstoffen. Daarom reageren overheden ontzettend traag op dit probleem (of ze voeren vreemd en dubbelzinnig beleid – denk maar aan Noorwegen, dat investeert in groene energie maar ook olie naar het buitenland exporteert). De overheid doet helaas niet automatisch wat het beste voor het land is – en wij zijn daarvan straks te klos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.