Hoe kies je de beste vliegtuigstoel?

vliegtuigstoel kiezen

Wat is de beste vliegtuigstoel? Het boeken van een goedkoop vliegticket is een nationale sport.  Je zou bijna vergeten dat er wel  degelijk prijs-kwaliteit is in de luchtvaart. Met slimme tips en soms voor slechts  een beetje meer geld vlieg je veel prettiger en kies  je de beste vliegtuigstoel.
Wat zijn nou eigenlijk de beste plekken in een vliegtuig? Waar zit je naast huilende kinderen? Waar heb je het minst last van turbulentie? En zijn deze stoelen de eventuele meerprijs nou echt waard? Verdiep je maar eens goed in onze blog, dan heb je altijd de beste stoel.

Het kiezen van de beste stoel in het vliegtuig

Wat is je bestemming en hoelang duurt je  vlucht? Is het voor een uurtje vliegen naar London het waard om extra te betalen voor een meer beenruimte? Wil je een  upgrade naar een stoel achterin zodat je zeker weet dat je minder last hebt van de turbulentie? Daarnaast  gaat het natuurlijk om je persoonlijke voorkeuren. Wat wil jÁ­j tijdens een vlucht en wat wil je niet? Hier zijn wat tips waar je het beste kan gaan zitten met jou voorkeuren, om je alvast wat op weg te helpen.

Heb je snel last van turbulentie: kies een stoel tussen de vleugels
Lange benen: ga voor een stoel met extra beenruimte (of een stoel bij de nooduitgang)
Ver weg van huilende  baby’s:  ga niet bij de nooduitgang zitten, hier zitten juist vaak de gezinnen met baby†™s
Beste stoel voor de slaper: een raamstoel vlak voor het midden van het vliegtuig
Wil je een veilige reis: een stoel aan de achterzijde van de vleugels
Menukeuze: wil je als eerste een keuze kunnen maken voor je maaltijd, ga dan achterin zitten, het keukenpersoneel gaat namelijk altijd van achter naar voren
Uitzicht genieters: stoelen direct boven en aan de achterzijde van de vleugels vermijden, hier heb je het minste zicht
Snel erin, snel eruit: kies een stoel op de tweede rij, aan de linkerkant

Zijn de beste vliegtuigstoelen  duur?

Meestal niet, iedereen heeft een eigen voorkeur. Zorg in ieder geval dat je vroeg genoeg boekt om jouw beste vliegtuigstoel  te bemachtigen. Check daarnaast zo†™n 24 uur van tevoren even of er nog betere stoelen beschikbaar zijn. Deze worden dan vaak voor een kleine meerprijs of zelfs †œgratis† weggegeven, als je al een andere stoel hebt geboekt natuurlijk. Bekijk van tevoren eerst wel even of je zeker weet wat die stoel die je boekt allemaal echt heeft. Je kan wel ergens vanuit gaan, maar je kan het beter zeker weten. Sommige stoelen hebben namelijk geen extra beenruimte en sommige raamstoelen hebben maar half raamzicht. In de laatste rij kan je je stoel niet goed naar achter doen, dus mocht je dit fijn vinden kies dan niet voor deze rij. Overigens geldt dit alleen voor de Economy class natuurlijk.

De voor- en nadelen van Comfort Class

Het is geen Business en geen Economy class maar een †œcomfort† class (ook wel Premium Economy of Economy Comfort genoemd). Per airline verschilt het wat je voor deze upgrade krijgt. Meer beenruimte, meer ruimte om je stoel naar achter te plaatsen zijn gegarandeerd. Vaak heeft deze klasse ook een tv-schermpje in de stoel ervoor. Sommige airlines bieden kussens en dekens aan in de Comfort klasse.  Vergelijk je de Economy comfort class van de KLM met de Economy premium class van Air New Zealand dan zie je een ontzettend groot verschil. Bij  Air New Zealand betaal je doorgaans ook een stuk meer .  Skytrax  heeft de vliegtuigen met de beste Economy class voor je uitgezocht. Dit houdt in, de prijs voor een Economy class seat, met toch een Businessclass gevoel. Een tv in de stoel voor je, een goed verzorgde maaltijd en een stoel waar je heerlijk achteruit in kan gaan liggen en kan genieten van je vlucht.

De voor- en nadelen van Business class

Vergelijk je de Business class met de Economy class is het verschil groot. Je betaalt misschien  wel  het viervoudige van een economy class ticket maar de service is fantastisch. Hele ruime, full flat stoelen,  pyjama, badslippers, een douchesetje, een koptelefoon, maaltijden van  goede kwaliteit, een tv met alle nieuwste films, een internetverbinding. Soms heb je zelfs een slaapruimte die je privé kan maken door gordijnen of deurtjes. Luxe wijnen en champagnes, en zo kun je nog wel even doorgaan. Er zijn zelfs  Business classes met een uitgebreide bar een  douche en zelfs een spa.

Tip: last-minute je  vliegtuigstoel upgraden naar business class

Inchecken en je boardingpass printen kun je vaak pas een dag voor vertrek. Zet in je agenda dat je een week voor vertrek even de site van de airline controleert. Je kunt vaak inloggen om je vluchtschema te bekijken, maaltijden kiezen en om stoelen te kiezen. Vliegmaatschappijen bieden soms kort voor vertrek een upgrade aan naar de businessclass voor hele voordelige tarieven.

Tip: vraag je geld terug bij vertraging

Nadat je de beste stoel hebt geboekt wil je uiteraard graag op tijd vliegen. Toch komt het voor dat een vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt is. Je kunt bij de airline vaak een vergoeding krijgen als de vertraging drie uur of meer is. Je kunt dit eenvoudig controleren.

Conclusie: wat is de beste vliegtuigstoel?

Economy class: lekker voor korte vlucht, goedkoop, 24 uur van te voren mogelijk om te proberen om deze klasse nog te upgraden
Comfort class: meer beenruimte, net een beetje extra zitcomfort, betere stoel om in te slapen voor een wat langere vlucht.
Business class: voor de zaken/luxe reiziger. Denk eraan dat je bij sommige Businessclass al snel meer dan 15000 euro kwijt bent.

Wat een goede stoel is hangt ook van het type vliegtuig af. De meeste passagiersvliegtuigen zijn van Boeing of Airbus maar de indeling kan per type en per maatschappij verschillen. Op de website seatguru.com staan bijna alle vliegtuigen van alle maatschappijen. Op basis van je ticket kun je kijken welk vliegtuig je hebt en waar je het beste kunt zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.