Crisis treft luchtvaart

KLM vleugel -opreis.nl

De internationale luchtvaartindustrie heeft sterk te lijden van de  financiële  crisis en de teruglopende economische groei. Volgens IATA is de terugval in het aantal passagiers het hoogste sinds de uitbraak van  SARS in 2003.

Belangenclub IATA maakte vandaag de cijfers voor september 2008 bekend. Er werden ten opzichte van augustus 2,9% minder passagiers vervoerd en het vrachtvervoer daalde zelfs met 7,7%. De gemiddelde bezettingsgraad van alle luchtvaartmaatschappijen ging 4,4% achteruit en kwam uit op 74,8%.

Volgens  Giovanni Bisignani, directeur van IATA, bevindt de luchtvaart zich op dit moment in een ernstige crisis. Zelfs de sterke daling van de olieprijs kan de teruggang niet compenseren. Bisisgnani stelt dat de problemen nog worden verergerd doordat de luchtvaart sterk is gereguleerd waardoor het voor luchtvaartmaatschappijen moeilijk is zelf te kiezen waar zij opereren. Er zijn in de wereld zo’n 3500 bilaterale luchtvaartverdragen. Bisignani vermoedt dat het totale verlies voor de luchtvaart dit jaar nog hoger zal uitvallen dan de $5,2 miljard die eerder was voorspeld.

Ook Air France-KLM maakte vandaag bekend dat de resultaten over 2008 minder zullen uitvallen dan eerder gemeld. Maar met deze maatschappij gaat het nog altijd relatief goed. De nieuwe verwachting is dat het moeilijker zal worden om dit jaar een  operationele  winst te halen van €1 miljard.  

Dat valt nog wel mee dus bij de KLM. Maar het lijkt erop dat de komende tijd een goede wordt voor reizigers. Luchtvaartmaatschappijen zullen gaan stunten om hun vliegtuigen vol te krijgen. Hou de aanbiedingen in de gaten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.