China sluit Tibet af voor toeristen

Tibet

 China heeft tot eind maart de toegang naar Tibet afgesloten voor toeristen.  

De afsluiting wordt gezien als een maatregel om pottenkijkers buiten te houden in een  periode  waarin de Tibetanen de 50ste verjaardag van een mislukte opstand tegen de Chinese overheersers herdenken.

De spanning in Tibet is verder toegenomen door een oproep van de Dalai Lama om de feesten rondom het Tibetaanse nieuwjaar te boycotten.

De boycot is een stil protest en een middel om de slachtoffers te herdenken van de ongeregeldheden vorig jaar in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, waarbij hard werd opgetreden door Chinese ordetroepen.

Touroperators in China hebben van de  autoriteiten  te verstaan gekregen dat ze geen toeristen naar Tibet kunnen meenemen tot 28 maart.

De afsluiting van Tibet voor toeristen door de Chinezen is niet ongebruikelijk maar de lengte van de afsluiting is dit jaar langer dan anders.

Het Tibetaanse nieuwjaar heet Losar, duurt 15 dagen en wordt normaliter uitbundig gevierd. Door de festiviteiten rondom Losar te boycotten willen de Tibetanen de mensen herdenken die vorig jaar tijdens protesten om het leven kwamen.

Tibet wordt door Beijing beschouwd als een  provincie  van China. Niet alle  Tibetanen  zijn het daar helemaal mee eens.

De mislukte Tibetaanse opstand tegen de Chinezen in 1959 zorgde ervoor dat de Dalai Lama moest vluchten. Sindsdien leeft de geestelijk leider van de Tibetanen in ballingschap in India.

Update reizen naar Tibet

Inmiddels in Tibet weer toegankelijk. Enkele jaren geleden was een vereiste om met een klein groepje te reizen. Tegenwoordig is het mogelijk om met een zogenaamde ‘alien permit’ en onder begeleiding van een gids door Tibet te reizen. Zo is het mogelijk om met de Himalaya Express naar Lhasa te reizen en vanuit daar over land naar Katmandu te reizen.

Visum voor China:

Voor China is een visum vereist, meer info hierover vind je op de pagina over visum China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.