Betalen voor de WC bij Ryanair?

 Topman Micheal O’Leary van de low cost luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft gezegd dat hij overweegt om passagiers te laten betalen voor de WC’s aan boord van de vliegtuigen van Ryanair.

O’Leary denkt aan een prijs van  £1 (iets meer dan €1) voor een  bezoek  aan het toilet. Ryanair bekijkt de mogelijkheden om muntsloten op de deuren van de WC’s te plaatsen.

Ryanair is bekend als prijsstunter en hanteert doorgaans zeer lage tarieven voor hun vluchten. Maar daar komen wel allerlei toeslagen bij waar niet iedereen rekening mee houdt.

Onlangs bijvoorbeeld werd aangekondigd dat Ryanair €30 gaat vragen voor extra handbagage. Verder betaal je voor de bagageverwerking €5 en voor je eerste tas (max. 15kg) €10. Naar schatting heeft Ryanair vorig jaar meer dan €650 miljoen verdiend alleen met de bagage.

Het nieuwe idee om te betalen voor WC gebruik aan boord van toestellen van Ryanair zal denk ik niet zo goed vallen bij stewardessen. “Mevrouw, ken u ook effe wisselen voor de plee”, is een vraag die de meeste dames waarschijnlijk niet hadden verwacht te zullen horen toen ze zich aanmeldden voor de functie van stewardess.  

Ook zou het invoeren van betaald plassen een andere inkomstenbron van Ryanair wel eens kunnen schaden. Als je bij Ryanair aan boord iets wilt drinken moet je betalen voor je drankje. Als je voortaan ook moet betalen voor het toilet, stellen veel mensen hun drankje misschien wel even uit tot na de vlucht en loopt Ryanair inkomsten op de verkoop van drankjes aan boord mis.