Geen Euro95 meer in België, alleen nog E10

benzine

Vanaf 2017 is er in België geen Euro 95 benzine meer te krijgen. Vanaf dan is er alleen nog E10 benzine verkrijgbaar.

E10 benzine is benzine met 10% ethanol. E10 benzine is ooit bedacht als milieumaatregel en was bedoeld om de CO2 bijdrage van auto’s te verlagen door olie te vervangen door ethanol (alcohol) uit landbouwgewassen. Inmiddels zijn er veel twijfels over de effectiviteit van E10 om CO2 te verminderen, maar wordt E10 benzine niettemin steeds algemener.

Wie vanaf 2017 in België benzine tankt moet er dus rekening mee houden dat dit E10 is. Het punt is dat niet elke auto geschikt is voor E10. De ethanol in E10 is bijtend en kan slangen in de motor aantasten.

Het is dus raadzaam na te gaan of je auto bestand is tegen E10. Dat kan in deze tabel met informatie over welke auto’s geschikt zijn voor E10 benzine. Als je auto niet tegen E10 kan, kun je in sommige gevallen Euro98 tanken maar dat is lang niet overal verkrijgbaar.

In Frankrijk en Duitsland is op veel plaatsen al langer alleen nog E10 verkrijgbaar. In Nederland wordt aan de standaard Euro95 ook een deel Ethanol toegevoegd, zo’n 7% inmiddels. Het is de bedoeling dat in 2020 E10 de Euro95 benzine overal in Europa heeft vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.