Autosnelweg vignetten voor Tsjechië en Slowakije

Autosnelweg vignet voor Tsjechië

Als je met de auto naar Tsjechië gaat heb je een Autobahnvignet nodig om op de snelweg te mogen rijden. De verplichting geldt niet voor motoren.

Je kunt de snelwegvignetten voor Tsjechië kopen bij de grens of bij benzinestations in de buurt van de grens in Duitsland en Oostenrijk.

Het snelwegvignet in Tsjechië bestaat uit twee delen. Het eerste deel plak je op je voorruit, het andere bewaar je in de auto. Bij controle heb je beide delen nodig. Boete op het niet hebben van een vignet is CZK 5000 (circa €170).

Op de vignetten moet je je kenteken invullen voordat je deze op de voorruit plakt. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, als iemand dit al eens heeft gedaan, dan hoor ik graag je ervaringen.

Hieronder een overzicht van de beschikbare autosnelwegvignetten voor Tsjechië. Dit overzicht geldt voor voertuigen (inclusief caravan) tot 3,5t.

Een vignet voor 10 dagen: CZK 310 (circa €12)
Een vignet voor 1 maand: CZK 440 (circa €16)
Een vignet voor 1 (kalender) jaar: CZK 1500 (circa €55)

Het jaarvignet is 14 maanden geldig: van 1 december t/m 31 januari.

Actuele wisselkoersen

Autosnelweg vignet voor Slowakije

Ook in Slowakije heb je voor de snelwegen en sommige doorgaande wegen een vignet nodig. In Slowakije geldt de verplichting niet voor motoren. De vignetten zijn verkrijgbaar aan de grens of bij benzinestations voor de grens.

Het autosnelweg vignet in Slowakije is een sticker die je op de voorruit plakt. Boetes voor het niet hebben van een geldig vignet bedragen tot 120.

Hieronder een overzicht van de beschikbare autosnelwegvignetten voor Slowakije. Dit overzicht geldt voor voertuigen (inclusief caravan) tot 3,5t.

Een vignet voor 7 dagen: €4,90
Een vignet voor 1 maand: €9,90
Een vignet voor 1 (kalender) jaar: €36,50

Het jaarvignet is 13 maanden geldig: van 1/1 t/m 31/1 van het volgende jaar.

Zie ook:
Autosnelweg vignetten voor Oostenrijk en Zwitserland
Autosnelweg vignetten voor Hongarije en Slovenië