America’s cup naar VS

De America’s Cup gaat terug naar de VS. Na twee races wint de San Francisco Golden Gate Yacht Club de laatste editie van ’s werelds oudste zeilrace…

Het is Larry Ellison gelukt: hij heeft de America’s Cup gewonnen.Het team  BMW Oracle Racing won de cup al na twee overwinningen in de finale.  Verliezer was team  Alinghi uit Zwitserland, de verdediger van de cup.

De finale vond plaats voor de kust van Valencia maar was slechts een schim van het spektakel van twee jaar geleden. Toen werden er onder grote belangstelling eerst voorrondes gehouden, waarna team  Alinghi uiteindelijk de finale won.

Deze editie van de America’s cup stond in het teken van langdurige rechtszaken tussen de twee finalisten voorafgaande aan de wedstrijd. Dat maakte de sfeer er niet beter op en ook de torenhoge budgeten van de twee teams hebben het enthousiasme voor de cup doen verdampen.

Geschat wordt dat beide teams elk zo’n $100 miljoen aan de ontwikkeling en de bouw van hun boot hebben uitgegeven. Hierdoor maakten anderen geen schijn van kans waardoor Team BMW Oracle de enige uitdager van  Alinghi was en er zodoende geen voorrondes waren.

Beide teams worden gesponsord door miljardairs: baas van softwarebedrijf Oracle, Larry Ellison en erfgenaam van een farmaceutisch bedrijf, Ernesto  Bertarelli. Niemand anders was bereid om zulke grote bedragen in een deelnemende boot te steken waardoor er deze keer dus maar twee deelnemers waren bij de America’s cup. Officieel is trouwens niet Ellison de winnaar van de Cup maar de  San Francisco Golden Gate Yacht Club. De race gaat niet tussen personen maar tussen zeilverenigingen.

Voor het toernooi was het niet goed maar al dat geld levert wel spectaculaire schepen op. Beide schepen zijn geheel gemaakt van Carbon Fibre en zijn extreem licht. De Alinghi is een catamaran en de BMW Oracle een trimaran. Ook de zeilen zijn extreem. Het grootzeil van de BMW Oracle is extreem stijf en heeft de eigenschappen van een vliegtuigvleugel. Ook qua grootte: het zeil is groter dan de vleugel van een Airbus A320.

Door al deze Hi Tech halen de schepen enorme snelheden en zijn ze in staat om vele malen de snelheid van de wind te varen. De BMW Oracle heeft een topsnelheid van ongeveer 70k/h en dat was voor een zeilschip nog nooit vertoond.

Hoe de volgende America’s cup zal verlopen is nog niet bekend. De winnaar mag bepalen waar het evenement wordt gehouden. De budgetten zullen wel omlaag moeten om het competitie-element weer terug te brengen. We zullen zien over een jaar of twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.