10 tips voor prettig vliegen met Ryanair

ryanairOver vliegen met Ryanair zijn de meningen verdeeld. De tickets zijn vaak goedkoop maar er zijn veel toeslagen die niet altijd duidelijk zijn.

De prijs die je uiteindelijk betaalt voor je reis kan daardoor (veel) hoger uitvallen dan je oorspronkelijk had gedacht. Daarom zetten wij hier een paar aandachtspunten voor je op een rijtje die in de gaten moet houden als je met Ryanair wilt reizen. Een handleiding voor het vliegen met Ryanair als het ware.

stap 1: Waarom met Ryanair?

Waarom wil je eigenlijk met Ryanair vliegen? Ik kan eigenlijk drie redenen bedenken, namelijk de lage vliegtarieven in het laagseizoen, de kleine kans op vertraging en de vliegtuigen die, vergeleken bij andere maatschappijen, relatief jong en milieuvriendelijk zijn.

Pas op als je in het hoogseizoen wil vliegen of als je veel bagage bij je hebt, misschien is het dan goedkoper om een traditionele maatschappij te kiezen. Ongeveer zes weken voor vertrek van bepaalde vluchten houdt Ryanair uitverkoop van deze vluchten. Het kan dus zeer de moeite waard zijn om dan te boeken.

Stap 2: Toeslagen

Kijk voordat je boekt in het toeslagenoverzicht op de site en het prijsoverzicht van de door jou gekozen vlucht.

Ondanks de goede voornemens van de Consumentenautoriteit hanteert Ryanair voor iedere boeking een reeks toeslagen die vaak wijzigen en hoger worden. Een vlucht omboeken of vergeten online in te checken is extreem duur.

Stap 3: Vliegvelden

Ga na waar de vliegvelden, waar je reis begint of eindigt, liggen en kijk of er goede vervoersmogelijkheden zijn om jouw eindbestemming te bereiken. De vliegvelden Brussels Charleroi, Paris Beauvais of Venice Treviso liggen bijvoorbeeld een heel eind van de genoemde grote steden en hebben alleen een directe busverbinding naar respectievelijk Brussel, Parijs en Venetië.

Omdat deze bussen alleen op bepaalde tijden rijden, kunnen er enorme problemen ontstaan bij vroege en late vluchten. Anderzijds liggen vliegvelden als Eindhoven en Madrid echt aan de rand van de stad. Als je een echte budgetreiziger bent, kun je voor circa 11 euro met trein en bus op Brussels Charleroi (dat vaak erg lage tarieven heeft) komen vanaf ieder Belgisch treinstation.

stap 4: Hoogseizoen

Mocht je in een Nederlandse schoolvakantie op reis willen en schrik je van de tarieven vanaf Eindhoven, Groningen en Maastricht, kijk dan eens verder naar Brussels Charleroi,Airport Weeze of Paris Beauvais. Hou bij je afweging wel rekening met reiskosten, parkeerkosten en risico’s zoals gladheid op de weg. Wat het laatste betreft, spreek ik uit ervaring.

Stap 5: Handbagage

De ticketprijs is inclusief een tas of koffer van maximaal 10 kg met de maximale afmetingen 20 x 40 x 55 cm. Hierop wordt soms zeer streng gecontroleerd met behulp van een mal waarin de bagage moet passen en weegschalen, soms wordt er bijna niet gecontroleerd.

Een tas of koffer met de maximale afmetingen is in Nederland moeilijk te krijgen. Het is mij wel gelukt bij de V&D. Via de website van Ryanair is het ook mogelijk een tas of koffer met de maximale afmetingen te bestellen.

Houd er verder rekening mee dat je met je handbagage vaak honderden meters moet lopen om bij een vliegtuig te komen dat op een uithoek van het vliegveld staat. Een koffer met de juiste afmetingen die flink vol is gestopt, weegt meestal meer dan 10 kg.

Bepaalde zaken zoals grote flessen vloeistoffen mogen niet in de handbagage. Bij de drogist (en zelfs bij de Action) kun je setjes met lege flesjes kopen die wel aan de eisen voldoen. Houd bij handbagage altijd rekening met de regels en voorschriften voor handbagage.

Hoe je in je handbagage toch een hoop spullen kwijt kunt kun je hieronder zien.

Stap 6: Ruimbagage

Er zijn twee hele goede redenen om alleen met handbagage te reizen: de hoge kosten voor het meenemen van een koffer en je tijdswinst omdat je geen bagage in hoeft te leveren en op hoeft te halen van de bagageband.

Afhankelijk van het vliegveld en het tijdstip kan het inleveren van koffers bij de bagage drop off chaotisch en extreem tijdrovend zijn door te weinig personeel. Soms duurt het inleveren een minuut en soms 1,5 uur. 40 minuten voordat de vlucht vertrekt schakelt het bagage-incheck systeem automatisch uit en kun je alleen maar hopen dat je je koffer tegen een toeslag van circa 60 euro als handbagage mag meenemen.

Het is nu zo dat het bijboeken van een in te checken koffer bij de boeking van de tickets goedkoper is dan het bijboeken van zo’n koffer voorafgaande aan het inchecken.

Wat je meeneemt op reis hangt natuurlijk af van je bestemming en hoe lang je wilt blijven. Wij hebben een paar handige inpaklijsten die je helpen en waarin je kunt bepalen wat je wilt meenemen op reis.

In Spanje is men inmiddels ingesteld op Ryanair en Easyjet handbagagereizigers, daar worden steeds meer accommodaties voorzien van een wasmachine.

Stap 7: Overbagage

Om prettig te vliegen met Ryanair heb je naast een computer/tablet en printer (voor het online inchecken) een kofferweegschaal nodig. Die weegt maar een paar honderd gram en kun je al voor 15 euro kopen. Dat is 5 euro minder dan een kilo overbagage op je in te checken koffer. Te zware handbagage kan door Ryanair worden geweigerd of wordt tegen een toeslag van 60 euro in het ruim geplaatst.

Stap 8: Stoelreservering

Een vliegticket van Ryanair geeft geen recht op de toewijzing van een bepaalde stoel. Je staat met nog een paar honderd mensen in de rij bij de gate en iedereen kiest zijn eigen stoel. Je weet dus niet of je naast elkaar kunt zitten. Als je hier geen zin in hebt, kun je via de site een stoelnummer reserveren voor ongeveer 10 euro per vlucht. Als je circa 7 euro betaalt voor priority boarding, mag je instappen voordat de mensen in de algemene rij mogen instappen. Mensen met kleine kinderen krijgen geen kosteloze voorrang bij het instappen.

Stap 9: Tijdens de vlucht

Ryanair heeft zo zijn eigenaardigheden, zoals de verkoop van krasloten en muziekjes na de landing. Je kunt er maar beter niet teveel aandacht aan geven. Tijdens de vlucht is het mogelijk om dranken, magnetronmaaltijden en ander eten zoals broodjes van matige kwaliteit en chips te kopen. Ook wordt er een magazine uitgedeeld en kun je parfums en dergelijke kopen. Er is geen entertainmentsysteem. Voor de rokers zijn er elektronische sigaretten te koop. De stoelen kunnen niet naar achter worden gezet. Conclusie: Het is aan te raden om een boek, een tablet en wat lekkere broodjes mee te nemen.

Stap 10: Check en dubbelcheck

Omdat het vliegen met Ryanair doorgaans voordelig is, maar de toeslagen voor herstel van kleine foutjes erg hoog zijn, moet je zorgen dat je zaken in orde zijn. Kijk twee keer of je alle boardingkaarten hebt uitgeprint en ingepakt, weeg de bagage en zorg voor voldoende tijd op de luchthaven.

Conclusie

Vliegen met Ryanair kost de nodige moeite, maar met een beetje geluk ben je goedkoop en snel op een heerlijke eindbestemming.