10 tips voor prettig vliegen met Ryanair

Over vliegen met Ryanair zijn de meningen verdeeld. De tickets zijn vaak goedkoop maar er zijn veel toeslagen die niet altijd duidelijk zijn…

ryanairOver vliegen met Ryanair zijn de meningen verdeeld. De tickets zijn vaak goedkoop maar er zijn veel toeslagen die niet altijd duidelijk zijn.

De prijs die je uiteindelijk betaalt voor je reis kan daardoor (veel) hoger uitvallen dan je oorspronkelijk had gedacht. Daarom zetten wij hier een paar aandachtspunten voor je op een rijtje die in de gaten moet houden als je met Ryanair wilt reizen. Een handleiding voor het vliegen met Ryanair als het ware.

stap 1: Waarom met Ryanair?

Waarom wil je eigenlijk met Ryanair vliegen? Ik kan eigenlijk drie redenen bedenken, namelijk de lage vliegtarieven in het laagseizoen, de kleine kans op vertraging en de vliegtuigen die, vergeleken bij andere maatschappijen, relatief jong en milieuvriendelijk zijn.

Pas op als je in het hoogseizoen wil vliegen of als je veel bagage bij je hebt, misschien is het dan goedkoper om een traditionele maatschappij te kiezen. Ongeveer zes weken voor vertrek van bepaalde vluchten houdt Ryanair uitverkoop van deze vluchten. Het kan dus zeer de moeite waard zijn om dan te boeken.

Stap 2: Toeslagen

Kijk voordat je boekt in het toeslagenoverzicht op de site en het prijsoverzicht van de door jou gekozen vlucht.

Ondanks de goede voornemens van de Consumentenautoriteit hanteert Ryanair voor iedere boeking een reeks toeslagen die vaak wijzigen en hoger worden. Een vlucht omboeken of vergeten online in te checken is extreem duur.

Stap 3: Vliegvelden

Ga na waar de vliegvelden, waar je reis begint of eindigt, liggen en kijk of er goede vervoersmogelijkheden zijn om jouw eindbestemming te bereiken. De vliegvelden Brussels Charleroi, Paris Beauvais of Venice Treviso liggen bijvoorbeeld een heel eind van de genoemde grote steden en hebben alleen een directe busverbinding naar respectievelijk Brussel, Parijs en Venetië.

Omdat deze bussen alleen op bepaalde tijden rijden, kunnen er enorme problemen ontstaan bij vroege en late vluchten. Anderzijds liggen vliegvelden als Eindhoven en Madrid echt aan de rand van de stad. Als je een echte budgetreiziger bent, kun je voor circa 11 euro met trein en bus op Brussels Charleroi (dat vaak erg lage tarieven heeft) komen vanaf ieder Belgisch treinstation.

stap 4: Hoogseizoen

Mocht je in een Nederlandse schoolvakantie op reis willen en schrik je van de tarieven vanaf Eindhoven, Groningen en Maastricht, kijk dan eens verder naar Brussels Charleroi,Airport Weeze of Paris Beauvais. Hou bij je afweging wel rekening met reiskosten, parkeerkosten en risico’s zoals gladheid op de weg. Wat het laatste betreft, spreek ik uit ervaring.

Stap 5: Handbagage

De ticketprijs is inclusief een tas of koffer van maximaal 10 kg met de maximale afmetingen 20 x 40 x 55 cm. Hierop wordt soms zeer streng gecontroleerd met behulp van een mal waarin de bagage moet passen en weegschalen, soms wordt er bijna niet gecontroleerd.

Een tas of koffer met de maximale afmetingen is in Nederland moeilijk te krijgen. Het is mij wel gelukt bij de V&D. Via de website van Ryanair is het ook mogelijk een tas of koffer met de maximale afmetingen te bestellen.

Houd er verder rekening mee dat je met je handbagage vaak honderden meters moet lopen om bij een vliegtuig te komen dat op een uithoek van het vliegveld staat. Een koffer met de juiste afmetingen die flink vol is gestopt, weegt meestal meer dan 10 kg.

Bepaalde zaken zoals grote flessen vloeistoffen mogen niet in de handbagage. Bij de drogist (en zelfs bij de Action) kun je setjes met lege flesjes kopen die wel aan de eisen voldoen. Houd bij handbagage altijd rekening met de regels en voorschriften voor handbagage.

Hoe je in je handbagage toch een hoop spullen kwijt kunt kun je hieronder zien.

Stap 6: Ruimbagage

Er zijn twee hele goede redenen om alleen met handbagage te reizen: de hoge kosten voor het meenemen van een koffer en je tijdswinst omdat je geen bagage in hoeft te leveren en op hoeft te halen van de bagageband.

Afhankelijk van het vliegveld en het tijdstip kan het inleveren van koffers bij de bagage drop off chaotisch en extreem tijdrovend zijn door te weinig personeel. Soms duurt het inleveren een minuut en soms 1,5 uur. 40 minuten voordat de vlucht vertrekt schakelt het bagage-incheck systeem automatisch uit en kun je alleen maar hopen dat je je koffer tegen een toeslag van circa 60 euro als handbagage mag meenemen.

Het is nu zo dat het bijboeken van een in te checken koffer bij de boeking van de tickets goedkoper is dan het bijboeken van zo’n koffer voorafgaande aan het inchecken.

Wat je meeneemt op reis hangt natuurlijk af van je bestemming en hoe lang je wilt blijven. Wij hebben een paar handige inpaklijsten die je helpen en waarin je kunt bepalen wat je wilt meenemen op reis.

In Spanje is men inmiddels ingesteld op Ryanair en Easyjet handbagagereizigers, daar worden steeds meer accommodaties voorzien van een wasmachine.

Stap 7: Overbagage

Om prettig te vliegen met Ryanair heb je naast een computer/tablet en printer (voor het online inchecken) een kofferweegschaal nodig. Die weegt maar een paar honderd gram en kun je al voor 15 euro kopen. Dat is 5 euro minder dan een kilo overbagage op je in te checken koffer. Te zware handbagage kan door Ryanair worden geweigerd of wordt tegen een toeslag van 60 euro in het ruim geplaatst.

Stap 8: Stoelreservering

Een vliegticket van Ryanair geeft geen recht op de toewijzing van een bepaalde stoel. Je staat met nog een paar honderd mensen in de rij bij de gate en iedereen kiest zijn eigen stoel. Je weet dus niet of je naast elkaar kunt zitten. Als je hier geen zin in hebt, kun je via de site een stoelnummer reserveren voor ongeveer 10 euro per vlucht. Als je circa 7 euro betaalt voor priority boarding, mag je instappen voordat de mensen in de algemene rij mogen instappen. Mensen met kleine kinderen krijgen geen kosteloze voorrang bij het instappen.

Stap 9: Tijdens de vlucht

Ryanair heeft zo zijn eigenaardigheden, zoals de verkoop van krasloten en muziekjes na de landing. Je kunt er maar beter niet teveel aandacht aan geven. Tijdens de vlucht is het mogelijk om dranken, magnetronmaaltijden en ander eten zoals broodjes van matige kwaliteit en chips te kopen. Ook wordt er een magazine uitgedeeld en kun je parfums en dergelijke kopen. Er is geen entertainmentsysteem. Voor de rokers zijn er elektronische sigaretten te koop. De stoelen kunnen niet naar achter worden gezet. Conclusie: Het is aan te raden om een boek, een tablet en wat lekkere broodjes mee te nemen.

Stap 10: Check en dubbelcheck

Omdat het vliegen met Ryanair doorgaans voordelig is, maar de toeslagen voor herstel van kleine foutjes erg hoog zijn, moet je zorgen dat je zaken in orde zijn. Kijk twee keer of je alle boardingkaarten hebt uitgeprint en ingepakt, weeg de bagage en zorg voor voldoende tijd op de luchthaven.

Conclusie

Vliegen met Ryanair kost de nodige moeite, maar met een beetje geluk ben je goedkoop en snel op een heerlijke eindbestemming.

25 reacties op “10 tips voor prettig vliegen met Ryanair”

Koffers speciaal voor Ryan-Air gemaakt zijn te koop bij Van Os tassen en koffers. Adres winkelcentrum Dukenburg en in de Ziekerstraat te Nijmegen. Kosten € 39,95 en zijn van het merk GABOL. (www.gabol.com)

Bij punt 10.. aanvulling, moest vorige 180 betalen, mijn roepnaam stond op de ticket en niet geboortevoornaam (alles was verder goed)..

City-Bag in winkelcentrum Presikhaaf te Arnhem levert de juiste (Ryanair) handbagage van het merk Line voor onder de € 30.

Mijn vraag is,ik wil gaan vliegen met uw maatschappij maar ik heb een.
Stoma .moet daarom meer gewicht meenemen,en graag een stoel bij de W.C.
Wil weten of dat mogelijk is.

Beste mevrouw Craane,
Uw vraag kunt u stellen aan de luchtvaartmaatschappij Ryanair zelf. Dat kan via 0900 0401396 en kost €0.20 per minuut.

Mijn vraag is:
Als je enkel reist met handbagage, moet je dan ook aanschuiven om in te checken of kan je dan direct door naar de gate?

Heeft iemand ervaring met aankomst in Spanje en met een bijboeking [ van Ryan air ]
een bus krijgen die je naar het hotel brengt ? Zijn daar extra kosten voor naast het betaalde bedrag van Ryan air? En terug?[ in de voorwaarden van de engelse site staat van wel maar???
Ik hoor graag meer , normaal ga ik met de trein en bus alleen weet ik niet hoe vroeg hij weer gaat s’morgens vroeg als je om half vijf op de luchthaven moet zijn.
Ik hoor graag meer wie heeft dit al eens gedaan??

Mijn vraag;
Wij hebben vooraf betaald voor 4 koffers… nou nemen wij toch maar 3 koffers mee, maar deze zijn iets zwaarder dan het toegestane gewicht. Circa 3 kg per koffer, maar we nemen dus die 4e koffer waar 15kg in mocht niet mee.
Mag dit?

Teveel bagage of bang hiervoor koop een vissersvest kun je heel veel instoppen. Op ebay koop je ze voor een paar euro en paar euro verzendkosten. Anders een jas vermaken met meer vakken. Mocht men moeilijk doen. Doe hèt het daarin. Jassen kun je vaak meenemen in je hand. Dus aandoen hoeft niet. Lekkende shampoo? koop shampoo bij Lush of Chagrin Valley (vooral voor allergische huid) dat zijn blokken shampoo. Ook hebben ze blokken body lotion smelt op je huid, anti zonnebrandcrème als zeepblok Cremespoeling is ook te koop als blok. Is licht en lekt niet in je koffer. Is iets duurder maar je hebt er weinig van nodig. Ook bij reiswinkels verkopen ze papierdunne zeep. Is net vloei papier. Zowel zeep als shampoo. Allepozeep kun je ook gebruiken als shampoo maar ook om je was mee te doen.

Weet iemand of een baby tot 2 jaar gratis mag meevliegen zoals bij andere vliegmaatschappijen?

ik spreek geen engels hoe kom ik in contact met Nederlands sprekend rynair medewerker om mij uit te leggen hoe het werkt om naast handbagage
tevens een koffer erbij mee te nemen wat en hoe ???

ik heb 4 winnende krasloten van ryanair . uitgenodigd om enveloppen te trekken. in 1 envelop zit 1 miljoen. in de andere 124 10000 euro. Naar wat ze zeggen op het kraslot ben ik uitgenodigd voor een speciale avond om enveloppen te trekken. ik heb dus zoals hun schrijven sowieso 40000 euro gewonnen. kan iemand mij vertellen van ryanair of dit zo is. ik hoor vanalles over deze krasloten.

Ook ik heb de vraag of ik nog naar de incheckbalie moet als ik alleen met een handbagage reis? of kan ik meteen door naar de gate?

Mag ik ook een rugtas als handbagage meenemen? Hij is ingedrukt 18, maar uitgerekt 23 cm.

Ik heb mijn bagage geüpgraded naar 15 Kg, blijven de standaard afmetingen van de koffer hiervoor dezelfde, namelijk 20 x 40 x 55cm?

Alvast bedankt

Beste,

wij vliegen van op donderdag 20/04 en 23/04 met RyanAir van Eindhoven en naar Londen, is het nog steeds problemen met inchecken voor bagage want we hebben daar namelijk veel schrik voor

mvg,
Thasia

Hallo ik kan mijn zoon niet online inchecken omdat hij nog geen 16 is en wij hebben ons zelf wel online in gecheckt kan ik mijn zoon dan nog bij de AirPort inchecken of mag ik de geboorte datum n beetje aanpassen want die staat toch niet op de instapkaart??

Hallo, ik heb een retour voor maastricht/ gerona, vertrek 23 mei 2017. Kan ik voor alleen de terugreis een stoel reserveren zodat ik niet in het hotel bij de receptie moet bedelen of ze daar een printje van mijn boardingpas kunnen maken of gaat dit alleen voor de heen EN Terugreis ( samen dus en niet apart)?

Hallo wij vliegen zoal 13 jaar met ryanair eerst was het een bus idee je mag overal zitten waar je wilde, dit ging jaren zo door. De laatste 4 jaar krijg je een stoel nummer en je zat wel naast elkaar, maar vanaf november 2016 en maart 2017 en juli niet meer bij elkaar is dit toeval of wil Ryanair dat je een stoel koop om naast elkaar te zitten ik zelf denk het laatste

Als je goedkoop wilt reizen, boek dan vooral niet bij RyanAir. Op het vliegveld werd €55,- per persoon in rekening gebracht omdat het online inckecken niet lukte.
Daarnaast hadden we ook nog eens een iur vertraging, wat onze RyanAir ervaring er niet leuker op maakte.
De volgende keer vlieg ik weer gewoon met Transavia want daar weten ze wel wat klantenservice betekend!

Ik had een enkele reis geboekt. Krijg ik een aantal maanden later een mail dat de vlucht geannuleerd is wegens commerciële redenen (?). Gelukkig kon ik wel mijn geld terug krijgen. Daarna heb ik een andere vlucht geboekt bij een andere maatschappij. Krijg ik nog geen week later wéér een mail dat er fout was gemaakt, want de vlucht kon wél doorgaan! Wat een vreselijke maatschappij. Ik boek NOOIT meer bij Ryanair. Ik vertrouw de maatschappij niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.